Nyheter

Ny rapport: Minskade bostadsinvesteringar kräver omedelbara åtgärder

Göteborgsregionen har länge varit en stark drivkraft för Sveriges ekonomi, med en tillväxttakt som överträffat det nationella genomsnittet och bidragit avsevärt till landets BNP. Under det senaste decenniet har Västsverige haft den snabbaste tillväxttakten bland Sveriges storstadsregioner.

Men i början av 2024 noterades en nedgång i bostadsinvesteringarna på över 25 procent, vilket utmanar regionens ekonomiska stabilitet och framtid.

Christina Heikel, stadsutvecklingsansvarig på Västsvenska Handelskammaren, betonar att minskade investeringar i fler bostäder kan leda till fler försvårande effekter, inklusive upptrissade bostadspriser, längre köer, minskad inflyttning och en försvagad konkurrenskraft för hela regionen.

– Om vi inte vidtar kraftfulla åtgärder nu, riskerar Västsverige att förlora sin starka position som en motor för Sveriges ekonomi.

Rapporten presenterar tre framtidsscenarier för bostadsbyggandet fram till 2030. I bästa fall kan regionen uppnå över 13 500 färdigställda bostäder per år, men om återhämtningen dröjer och nedgången fortsätter, kommer Västsverige inte kunna förverkliga sin fulla tillväxtpotential.

Västsvenska Handelskammaren betonar vikten av politiska beslut för att säkra regionens framtida tillväxt. Regeringen och lokala beslutsfattare måste skapa förutsättningar för ökat bostadsbyggande och en hållbar ekonomisk utveckling.

Foto: Pasi Mämmelä