Nyheter

LINK och Multiconsult vinner stadsutvecklingsprojekt i Tromsø

Åsgårdmarka Eiendom AS ska utveckla ett nytt bostadsområde på Tromsøyas västra sida. LINK Arkitektur och Multiconsult Norge har vunnit uppdraget att utforma koncept och detaljreglering för projektet. Konceptet Åsgårdmarka presenteras idag under Tigerseminariet i Tromsø.

Planområdet omfattar cirka 160 000 kvadratmeter och har ett fantastiskt läge på Tromsøyas västra sida med bra soliga förhållanden och utsikt mot Kvaløya. Det finns omedelbar närhet till ljusslingan och vandringsområden i mitten av ön, och ett kort avstånd till Tromsö centrum.

Området ska utvecklas och förtätas med nya bostäder och service. Bostäderna föreslås organiseras i stadsdelar centrerade på gårdar runt gemensamma ytor och uteplatser. Det kan bli aktuellt med äldre- och omsorgsboenden som en del av projektet.

– Vi vill skapa ett kvarter mellan generationerna där barn och äldre kan njuta av varandra. En blandning av typologier och alternativa boendeformer kommer att underlätta funktionella planlösningar och god funktionalitet med anpassningsmöjligheter för olika behov. Närheten till naturen är central för utvecklingen och nya parkområden och gemensamma trädgårdar kommer att anläggas. För Åsgård sjukhus skull kommer byggnaderna närmast sjukhuset att hållas dämpade i volym och höjd, förklarar verkställande direktör Even Liahjell i Arnestedet Eiendom.

Social hållbarhet står i fokus och gemensamma lokaler ska byggas tillgängliga för de boende. Hobbyrum, gästrum, träningslokaler och mötesrum kommer att ge möjlighet att utvecklas i en mängd aktiviteter. I centrum av området planeras ett större kvarterstorg med utåtriktade verksamheter, livsmedelsbutik och gym, nära den lokala busshållplatsen.

I anslutning till torget föreslås en park och lekplats där man kan gå en promenad, njuta av gröna omgivningar och hålla skidlopp eller pulkatävlingar.

Det ska vara lätt att förflytta sig i Åsgårdmarka och ett antal gångstigar ska binda samman gårdar, torg och parker, samt länka samman området med angränsande gator, kvarter och till ljusleden och strövområdena i öns centrum. Vandringsledsnätet kan användas för kortare turer för äldre och bilfria genvägar för barn.

Beställaren Åsgårdmarka Eiendom AS bjöd in fyra förkvalificerade utförare att utforma en förstudie om potentialen för utveckling och förtätning med i första hand bostäder. LINK Arkitektur och Multiconsult Norge vann uppdraget att utforma koncept och detaljbestämmelser.

– Vi är stolta och glada över att få arbeta med bostadsutveckling i så vackra omgivningar som Tromsøya. I den föreslagna lösningen har vi fokuserat på att bostadsprojektet ska samverka med platsen, och skapa goda grannar och mötesplatser. Med bred tvärvetenskaplig erfarenhet inom hållbar stadsutveckling och ett nära samarbete med Multiconsult i Tromsø ser vi fram emot att vidareutveckla projektet, säger Camilla Aakre, utvecklingschef för bostäder på LINK Oslo.

Utvecklingen av Åsgårdmarka kommer att använda lösningar som möter framtidens klimatutmaningar. Att bygga för att bo i norr handlar om att ta vintern på allvar. Milda vintrar och korta perioder av extrem nederbörd med efterföljande översvämningar är bara några av de utmaningar som framtidens bostadsbyggande måste ta hänsyn till. I ett subarktiskt klimat blir dessa frågor allt mer relevanta.

Det är en övergripande målsättning att Åsgårdmarka har en tydlig övergripande klimat- och hållbarhetsprofil, vilket underlättar ”det goda livet” och ett miljövänligt utnyttjande av byggnader och området.

Det innebär att helhetslösningar väljs där bebyggelsen, kvarteren och området ska ha synliga och införlivade hållbarhetskvaliteter både inne i bebyggelsen, mellan sig och i områdets landskapsutformning.