Nyheter

SSAB:s egna stål spelar en framträdande roll i Brahestads stålverks nya forsknings- och kontorsbyggnad

SSAB:s stålverk i Brahestads nya kombinerade forskningscenter och fabrikskontor söder om Uleåborg i Finland färdigställdes i våras och kommer att tas i bruk etappvis under hösten. Så mycket stål som möjligt har använts i byggnaden och det fungerar också som en presentation av företagets egna produkter. Färgen som kombinerar grått och rostbrunt är typiskt för fabriksområdet.

Den nya funktionella byggnaden ligger längs infarten till fabriken. Med dess hjälp förbereder vi oss för framtida fossilfri stålproduktion. Forskningscentret studerar både råvaror och fabrikens slutprodukter. Det nya laboratoriet är ett av de största i Norden sett till provvolym och det är i drift dygnet runt.

Forskningscentrumdelen innehåller Brahestadsfabrikens analys- och testanläggningar för råvaror och slutprodukter. Kontorsdelen har däremot mötes- och besöksrum samt arbetsplatser för ett hundratal kontorsanställda. Byggnadens totala yta är 7 836 m2 och volymen är 42 930 m3.

SSAB:s egna stålsorter framträdande

Byggnaden har stålstomme och stålpålar har även använts i grunden. Fasaden levererades av Ruukki Construction, ett dotterbolag till SSAB. Ruukki Sandwich panel med COR-TEN och GreenCoat yta har använts för den yttre beklädnaden. På byggnadens östra och södra sida har överskottsvärme och solljus eliminerats med en separat solskyddsvägg, vars stomdelar och beklädnad är av COR-TEN stål.

Perforerade och bakgrundsbelysta COR-TEN-kassetter har använts för att markera huvudentrén. Byggnadens stålstomme möjliggör flexibiliteten att göra om lokalerna – kontorsdelen har t.ex. en grupp mötesrum delade av flyttbara väggar, som vid behov kan öppnas till ett rum för hundra personer.

Färgbelagd stålplåt från SSAB:s Tavastehusfabrik används också i undertaken.

I interiören finns också överraskande materialval

I interiören finns stålbeklädnadsdelar, framför allt i gästhallen. Dess COR-TEN och GreenCoat-belagda perforerade panelbeklädnader förbättrar också rummets akustik.

Fronten på receptionsdisken är belagd med skottsäkert Ramor 500 W stål. Den kombinerar egenskaperna hos skyddsstål och väderbeständigt stål i samma produkt. Denna kombination är idealisk för användning t.ex. på offentliga byggnaders fasader.

Ytan på Ramor 500 W stål ser bra ut utan yttre korrosionsskydd. Väderbeständigt stål är låglegerat stål med utmärkt korrosionsbeständighet under utomhusförhållanden. Hållbarheten baseras på det oxidskikt som bildas på ytan, vilket bildar ett tätt skyddande skikt på stålets yta. Detta oxidskikt kallas patina. Den normala bildningen av ett patinalager kräver utomhusförhållanden och en variation av regn och solsken. Denna invändiga beklädnad använde en konstgjord metod för att skapa en patinaliknande yta.

Både funktionalitet och utseende har beaktats i byggnaden. Den höga gästhallen är ljus.

”Stålrörsskogen” på taket lyfter också fram SSAB:s rörproduktion. Perforerad stålplåt och bakgrundsbelyst eller skottsäker COR-TEN-plåt har använts i väggbeklädnaden. Stålkonstruktionerna uppvägs av en hög mossgrön vägg och träbeklädda lamellelement.

Prover med rörpost till analyslaboratoriet

Prover från fabriken kommer till forskningscentrets laboratorium via den för dem byggda rörpostbron. SSAB:s väderbeständiga COR-TEN-stål används som material för bron, vilket också passar bra med byggnaden. En rörformad stolpbro byggd av väderbeständigt stål behöver ingen ytbehandling och är underhållsfri, vilket också minskar underhållskostnaderna. Totalt har en ny rörpostledning byggts i projektet cirka sex kilometer till fabriken, med hjälp av gamla rörbroar och rutter.

Byggnaden är energieffektiv och designad för att hålla länge. Stålets miljövänlighet kommer först och främst genom underhållsfriheten och materialets långa livslängd.