Nyheter

Reality Capture stärker Separatorn 1: En ”tidsmaskin” på byggarbetsplatsen

Skanska och Fabege är i färd med att uppföra byggnaden Separatorn 1 i Stockholm, där FRAM hanterar projektledning och projekteringsledning. Projektet har fötts digitalt och projektet har nyligen utökat med Reality Capture-teknologi.

I den sydvästra delen av Stockholm håller en tekniskt avancerad fastighet, Separatorn 1, på att byggas som en del av det nya området Flemingsbergdalen. Projektet har haft en hög digital ambition från dag ett och det är viktigt för deltagarna att kunna arbeta i ett obrutet flöde från projektering till utförande.

Dalux valdes för dess förmåga att kombinera ritningar och modeller och göra dem tillgängliga för alla. Enligt Robin Krantz, projekteringsledare hos FRAM, hjälper systemet yrkesarbetarna på plats att utföra sina uppgifter korrekt enligt ritningarna. Om det uppstår funderingar kan de ställa frågor direkt i Dalux-appen.

– Det har höjt den generella kunskapsnivån i projektet att vi har arbetat digitalt från början, och valt ett system som hanterar ritningar, 3D-modell och ärendehantering samlat, säger Robin Krantz.

”STREET VIEW” PÅ PROJEKTET

Projektets digitala tillvägagångssätt har gått från 3D-modeller, projektarbete och fältverktyg till att experimentera med nyare teknologier. Sedan sommaren 2023 har projektet testat Reality Capture-funktionen SiteWalk från Dalux. Dalux SiteWalk innebär att en medarbetare går runt på byggarbetsplatsen med ett 360-graders videokamera monterad på hjälmen. Inspelningarna omvandlas i Dalux till 360-graders fotografier som dokumenterar projektets framsteg och länkas till 3D-modellen.

– Jag kallar SiteWalk för ‘projektets tidsmaskin’, eftersom vi kan spola tillbaka tiden 2-4-6 veckor och navigera runt som i Google Street View – men i vårt projekt”, förklarar Daniel Fadhil, projektingenjör på Separatorn 1, och som är med och utför sitewalks på projektet.

REALITY CAPTURE SPARAR RESTID

Reality Capture kommer med en rad fördelar. Bilder tagna med Reality Capture kan till exempel hjälpa projektets deltagare att klargöra frågor när man befinner sig på kontoret. Enligt både Daniel och Robin kan det spara mycket tid för resor till och från byggarbetsplatsen, ibland uppåt 30-40 minuter per tillfälle.

– Vi besöker naturligtvis projektet regelbundet, och det har vi inga planer på att ändra på. Men SiteWalk är ett bra komplement till de rutinmässiga besöken, berättar Robin Krantz.

Daniel Fadhil lägger till en ytterligare fördel med de sparade resorna:

– Även om vi har kontroll på säkerheten är det fortfarande en byggarbetsplats. Så när det gäller säkerhetsrisker är det en fördel att vi kan minska mängden besök.

FOTON FRÄMJAR FÖRSTÅELSEN

Robin Krantz och hans kollegor använder också de digitala 360-graders fotografierna för att klargöra om byggnationen är utförd korrekt enligt ritningarna, eller om designen behöver justeras. Vid externa möten tjänar bilderna en helt särskild funktion. ”Riktiga fotografier gör det lättare för oss att förklara för samarbetspartners som inte är vana vid att arbeta med 2D-ritningar och 3D-modeller vad vi menar när vi pratar om byggnadstekniska frågor. Det är en fördel som vi inte hade förutsett, men som verkligen bidrar till samarbetet och den gemensamma förståelsen på projektet.”

EN TEKNIK UNDER UTVECKLING

Robin Krantz från FRAM förutspår att vi bara har sett början av Reality Capture och att utvecklingen kommer att ske i lösningar där både stora och små projekt kan vara med.

– Personligen tror jag inte att robotar kommer att flytta in på alla byggarbetsplatser inom en snar framtid. Å andra sidan kan jag mycket väl föreställa mig att lösningar som SiteWalk från Dalux kommer att växa under de kommande åren. Reality Capture som kan utföras av alla på platsen och inte kostar en förmögenhet att komma i gång med, förutspår Robin Krantz.

Från och med hösten 2024 utvärderar de användningen av Reality Capture på Separatorn 1-projektet. Resultatet är ännu inte klart, men Robin Krantz är ändå övertygad:

– På FRAM kommer vi definitivt att ta med oss våra erfarenheter från Separatorn 1-projektet och använda SiteWalk från början i kommande projekt.

Byggandet av Separatorn 1 förväntas vara avslutat och överlämnas till Fabege och hyresgästen, Alfa Laval, i april 2025.