Nyheter

Så blev Byggelement bäst på klimatförbättrad betongprefab

För fyra år sedan bestämde sig Byggelement för att bli marknadsledande inom klimatförbättrad betongprefab och lanserade ECO-Prefab. Nu har företaget tagit nästa steg i utvecklingen och investerat en halv miljard i helt ny teknik.

Byggelement är en av Sveriges ledande leverantörer av kompletta stomsystem i betong och prefabricerade betongelement. När de i slutet av 2020 lanserade sina klimatförbättrade betongprodukter ersattes 30 procent av cementen med det alternativa bindemedlet Merit. Tillsammans med armering av återvunnet stål, grön el i fabrikerna och så många leveranser som möjligt på tåg istället för med lastbil började de sänka sitt – och sina kunders – klimatavtryck rejält. 

Vi var tidiga med att ställa om och har lyckats bra, säger Tobias Rönje, vd på Byggelement. 

Men vi insåg ganska snart att vi behövde modernisera och industrialisera hela vår tillverkning för att ytterligare minska klimatavtrycket. 

Insikten ledde till visionen om norra Europas mest högteknologiska fabriker för prefabtillverkning. En vision som nu blivit verklighet när bolaget investerat närmare en halv miljard kronor i ny teknik och utbyggnad av fabrikerna både i Ucklum och Hallstahammar. För tillverkningen av väggar och bjälklag innebär satsningen en fördubblad kapacitet.

Genom investeringen implementeras marknadens mest högteknologiska och industrialiserade process för att kunna möta kundernas krav gällande pris och prestanda. 

– Satsningen på ny teknik innebär dessutom att vi kommer att producera ECO-Prefab med minst 50 procent alternativa bindemedel som standard, säger Tobias Rönje. Därmed säkerställer vi Byggelements försprång inom klimatförbättrad prefabproduktion.

I Ucklum utanför Stenungsund kompletterades tillverkningen av väggar i fjol med en helt ny fabrik för produktion av bjälklag. På motsvarande sätt satsar man nu i håldäcksfabriken i Hallstahammar på tillverkning av väggar. Den nya fabriken invigdes i våras.

– Vi investerar samtidigt i fler gjutbord i fabriken i Katrineholm för att även där kunna tillverka element som ECO 50, säger Tobias Rönje. 

Byggelements strävan efter att hela tiden bli bättre har redan resulterat i lansering av både skalvägg och massivvägg i ECO 60. Det innebär att hela 60 procent av cementen är ersatt av alternativt bindemedel. 

– Kundernas efterfrågan på hållbara produkter ökar hela tiden och det är absolut nödvändigt att vi håller högt tempo i vår gröna utveckling.

En naturlig fortsättning på teknikutvecklingen i alla led i produktionen sjösätts nu under 2024. Det är utvecklingen av ett system för AI-granskning som ska öka kvaliteten ytterligare och samtidigt frigöra tid för ingenjörer och planerare att fokusera på verksamhetskritiska uppgifter.

AI-systemet kan också integreras med databashantering och spårningssystem, något som förbättrar dokumentationen av granskningsprocessen. Det underlättar spårbarheten och gör det enklare att genomföra revisioner och kvalitetskontroller.

– Målet är att öka noggrannheten och precisionen, säger Tobias Rönje. AI-system kan identifiera även den minsta avvikelsen i en ritning, något som kan vara svårt för det mänskliga ögat att upptäcka. 

– Nu satsar vi allt på att vara absolut bäst i alla led i produktionen.