Nyheter

En unik chans att upptäcka stadens arkitektur – Open House Stockholm

Den 4-6 oktober 2024 är det återigen dags för Open House Stockholm, ett av årets mest efterlängtade evenemang för alla som är intresserade av arkitektur och stadens unika miljöer. Under tre dagar öppnar byggnader och platser runt om i hela Storstockholm sina dörrar för allmänheten – helt gratis.

Festivalen, som riktar sig till både allmänheten och arkitekturintresserade, syftar till att öka medvetenheten om arkitekturens betydelse i samhällsbyggandet och att uppmuntra till en bredare diskussion om stadens framtida utveckling.

Projektchef Joanna Messmer betonar vikten av en inkluderande dialog:

– Open House Stockholm skapar ett unikt forum där experter, beslutsfattare och en intresserad allmänhet kan mötas och diskutera stadens historia, samtid och framtid. Det är en demokratisk pusselbit i vårt gemensamma samhällsbyggande.

Alla är inbjudna och allt är gratis

Under tre dagar kommer besökare att kunna ta del av gratis guidade turer, stadsvandringar och exklusiva visningar av några av stadens mest ikoniska byggnader och annars stängda platser. Målet är att öppna upp dessa utrymmen för att involvera allmänheten i stadens utveckling och inspirera en ny generation av arkitekturentusiaster.

Festivalen bjuder på en unik chans att se hur Stockholm växer och förändras, och att förstå visionerna som formar stadens utveckling. Programpunkterna bidrar med nya perspektiv, aha-ögonblick och en ökad förståelse för platser och byggnader, arkitektur och konst i vår omgivning. Missa inte chansen att delta under en inspirerande helg och få en djupare inblick i Stockholms arkitektoniska pärlor.

Om Open House Stockholm

Open House Stockholm är den ideella förening som ligger bakom festivalen med samma namn. År 2016 hölls den första festivalen i Sverige, i år är det den nionde i ordningen.

Syftet med Open House Stockholm är att involvera allmänheten i stadens utveckling och stimulera intresset för arkitektur och samhällsbyggande. Alla är inbjudna att ta del av gratis guidade visningar av stadens mest unika och spännande platser. Festivalen arrangeras i hela Storstockholmsområdet.

Föreningarna Samhällsbyggarna, Samhällsbyggnadslänken vid KTH, Stockholms Byggnadsförening och Föreningen för Samhällsplanering är medlemsföreningar i Open House Stockholm och de delar alla ett stort engagemang för stadens utveckling.

Om Open House Worldwide

Open House Stockholm är en del av det globala nätverket Open House Worldwide, som består av nästan 60 storstäder som håller festivaler och dialog om arkitektur, planering och städer över hela världen. Festivalerna och evenemangen lockar årligen över 1,8 miljoner besök globalt, och detta möjliggörs tack vare 13 500 volontärer som engagerar sig. Sammantaget är Open House Worldwide den största hyllningen av stadsmiljön i världen.

Om Open House Europe

Open House Stockholm är också en del av Open House Europe, ett treårigt samarbetsprojekt som samlar 14 europeiska Open House-städer med en gemensam vision om att främja arkitektur och samhällsbyggnad som en positiv förändringskraft. Projektet medfinansieras av Europeiska Unionen.

PÅ bilden: Den Kungliga Väntsalen är vanligtvis stängd för allmänheten. Besökarna under Open House Stockholm får ett unikt tillfälle att titta in i den vackert bevarade väntsalen varifrån Kungens och Drottningens resor med tåg utgår än idag. Här från festivalen 2023.

Foto: André Eriksson