Nyheter

Byggmaterialhandlarna uppmanar regeringen: Håll fortsatt fokus på byggsektorn

Text: Monica Björk, vd Byggmaterialhandlarna

Just nu pågår budgetförhandlingarna om höstbudgeten mellan Tidöpartierna. Inför dessa diskussioner så uppmanar vi regeringen att ha fortsatt fokus på byggsektorn.

Den negativa utvecklingen på bostadsmarknaden under inledningen av året fortsätter också under andra kvartalet. För byggmaterialhandeln uppgick första halvårets nedgångar 12,9 procent i fasta priser jämfört med samma period förra året, enligt Byggmaterialhandlarnas Byggmaterialindex. Liksom tidigare påverkas byggmaterialhandeln av den minskade nybyggnationen samtidigt som konsumenterna agerat avvaktande i väntan på lägre räntor.

För att få fart på bostadsmarknaden är det viktigt att få till stånd en ökad rörlighet. Det berör både de som redan har ett boende och de som inte har det. Det byggs för få prisvärda bostäder för de som står utanför bostadsmarknaden och det befintliga beståndet används inte effektivt. Ökad rörlighet på bostadsmarknaden handlar både om människors möjligheter att bo och arbeta där de vill men även om företags möjligheter att attrahera kompetent arbetskraft.

Reformförslag till regeringen

Från vår sida så ser vi ett behov av ett större omtag och arbete med blocköverskridande reformer. Nu när inflationen är på väg ner, finns också utrymme för att satsa även på bygg- och bostadssektorn.

Vi föreslår att man tittar närmare på följande områden, för höstens budgetarbete och resterande mandatperiod.

Differentiera reavinstbeskattningen vid försäljning av bostäder. I Sverige är reavinsten 22 procent vilket skapar en inlåsningseffekt om du har ägt bostaden länge. I Danmark har man ingen reavinst om du har ägt bostaden i minst 3 år, där har man i stället en kompletterande fastighetsskatt. Översatt till svenska förhållanden föreslår vi en reavinst på 10 procent om man har ägt sin bostad i minst 10 år. Det tror vi skulle öka rörligheten och ge oss ett bättre nyttjande av befintligt bestånd.

Ta bort stämpelskatterna. Vid nyproduktion finns det flera kostnader som drabbar husköparen utöver själva bostaden. Bland dessa finns bland annat lagfartskostnad och pantbrev. Om vi utgår ifrån en nyproducerad villa i en större stad som kostar 7 miljoner och man lånar 5 miljoner, tillkommer kostnader för enbart lagfart med 1,5 procent av priset (105 000 kr) samt pantbrevkostnad på 2 procent av beloppet som skall lånas (5 miljoner = 100 000 kr). Det blir 205 000 kronor extra som skall betalas, utöver själva bostaden. Det är orimligt att ta ut så mycket i administrativa avgifter i samband med husköp. Här finns utrymme för regeringen att under innevarande mandatperiod göra förändringar.

Startlån för unga. Förra regeringen tillsatte en utredning om att ge möjligheter för unga att få låna upp till 95 procent av bostadens pris, i samband med första köpet av en bostad. Det tycker vi är ett intressant förslag som skulle ge unga en möjlighet att komma in på ägda marknaden. Detta går att införa under nuvarande mandatperiod.

Inför höstbudgeten uppmanar vi regeringen att stimulera till ökad rörlighet på bostadsmarknaden, så att vi redan här och nu bättre kan nyttja det befintliga bostadsbeståndet och underlätta för de som vill in på bostadsmarknaden. Då har vi kommit en bit på rätt väg, mot en mer flexibel och inkluderande bostadsmarknad.