Nyheter

Norrlandsfonden driver pilotprojekt för att få igång bostadsbyggandet

På initiativ från Peter Larssons utredning om den gröna industrins utveckling och behov beslutade Norrlandsfonden om att driva ett pilotprojekt för att bidra med kompletterande finansiering i form av lån för att få i gång bostadsbyggandet.

Efter förankring och dialog med kommuner, banker, industrin, fastighetsägare och byggherrar har Norrlandsfonden nu ett flertal möjliga projekt att välja bland.

– De projekt vi kommer att välja ska ha samtliga parametrar på plats enligt vår checklista:

– Ett bra läge, bankfinansiering ordnad, privata, lokalt förankrade partners som sätter in eget kapital och en positiv byggkostnadskalkyl säger projektledare Susanne Olofsson.

Det första pilotprojektet är beslutat och offentliggjort.

Norrlandsfonden kommer att medfinansiera ett nybyggnadsprojekt om 108 lägenheter med centralt läge i Skellefteå. Fastighetsägare kommer att vara Nornan Invest i Skellefteå AB tillsammans med Lindbäcks Fastigheter AB.

– Det är ett oerhört värdefullt tillskott av bostäder till oss i Skellefteå säger kommundirektör Kristina Sundin Jonsson. Utan att kunna erbjuda bostäder kommer vi aldrig att få människor att långsiktigt arbeta och etablera sig här med sina familjer. Skellefteå ökar sin befolkning mest i Sverige just nu. Jag är glad att Norrlandsfonden har startat ett pilotprojekt för att visa den nationella nivån på vikten av dessa initiativ för att främja bostadsförsörjningen.

– Utan medfinansiering via lån och delad risk hade vi inte kunnat fatta beslut om att bygga säger Lindbäcks vd David Sundström.

– Skellefteå är vår stad och vi bygger den långsiktigt. Om inte vi vågar satsa, vem ska då våga? säger Nornan Invests ordförande Anders Westermark.

Norrlandsfondens totala budget för verksamheten med pilotprojekt ligger på 70 – 100 miljoner kronor. Med den budgeten skulle vi kunna få till bostäder för en halv miljard.

– Vi kommer att sträva efter både geografisk och storleksmässig variation av pilotprojekten för att få en så god behovstäckning och riskspridning som möjligt säger Norrlandsfondens vd Niklas Jonsson. Han tillägger att en utökad verksamhet med bostadsfinansiering kräver ett riktat nytillskott av kapital. Norrlandsfonden är dock mycket positiv till ett utökat uppdrag om att finansiera bostäder då detta kommer att gynna den vanliga verksamheten med topplån till nya och växande företag.