Nyheter

Kameo gör sitt bästa halvår någonsin

Trots en utmanande marknad för nybyggnation gör Kameo sitt bästa halvår någonsin.  Under första halvåret 2024 förmedlade Kameo 730 MSEK i lånevolym till fastighetsutvecklare på den skandinaviska marknaden, vilket är en ökning med 26 procent i förhållande till motsvarande period föregående år.

Den svenska marknaden är Kameos största och stod för 634 MSEK av total lånevolym, vilket är en ökning med 32 procent relativt motsvarande period föregående år.

Kameos tillväxt drivs av stark efterfrågan på finansiering från små och medelstora fastighetsutvecklare. Lånen finansieras av både privata och institutionella investerare via Kameos plattform. Genomsnittlig ränta på förmedlade lån på den svenska marknaden under första halvåret uppgick till 10,9 procent jämfört med 9,7 procent motsvarande period föregående år. Kameo förmedlar främst lån till projektfinansiering för nyproduktion av svenska bostäder. Lånen har en genomsnittlig löptid på ca 17,5 månader.

Kameo har sedan start förmedlat lån för ca 6 miljarder SEK. Samtliga lån är säkerställda med pant i fastighet och Kameo har inga konstaterade kreditförluster på förmedlade lån på den svenska marknaden. Cirka 1 procent av totalt förmedlade lån är under återvinning och merparten beräknas kunna återvinnas.

– Att vi har kunnat växa utan konstaterade kreditförluster även under perioder då fastighetssektorn generellt har haft det tufft är ett bevis på vår robusta kreditbedömningsprocess och vår etablerade position på marknaden. Vi ser stora möjligheter till fortsatt tillväxt då behovet från små- och medelstora fastighetutvecklare som söker komplement till traditionell bankfinansiering växer. Till våra investerare har vi kunnat leverera stabil och god avkastning, både i en låg- och högräntemiljö, säger Sebastian Martens Harung, CEO och grundare Kameo.

Under första halvåret 2024 genomförde Kameo en nyemission på 30 MSEK och Incore Invest blev ny stor aktieägare i Kameo. Investmentbanken ABG Sundal Collier är sedan 2019 största ägare i Kameo.