Nyheter

Bostadssituationen i Göteborg – En utmaning för företagens rekrytering

Västsvenska Handelskammarens belyser i en ny rapport hur bostadssituationen i Göteborg försvårar företagens möjligheter att attrahera och behålla kompetens. Bostadsbrist, höga priser och långa kötider, skapar utmaningar för företagens rekryteringar. Särskilt när det gäller att locka internationell arbetskraft. Nära 50 procent av de tillfrågade företagen ser bostadsmarknaden som en faktor som påverkar arbetsmarknaden negativt.

Göteborg erbjuder ett dynamiskt innovationsklimat och en stark arbetsmarknad, vilket gör staden attraktiv för många. Samtidigt pekar rapporten på behovet av att öka tillgängligheten på bostäder för att fortsatt kunna möta efterfrågan. Förslag som lyfts fram inkluderar en ökad byggtakt, fler tillgängliga hyresrätter, förbättrad infrastruktur och snabbare planering för studentbostäder.

– Hyresmarknaden är oerhört viktig för kompetensensförsörjningen. När företagen rekryterar är möjligheten att hyra en bostad i vissa fall avgörande. Då duger det inte med 10 års kötid för en hyresrätt, trots att Göteborg har flest hyresrätter i hela landet. Göteborg behöver fler nya attraktiva hyresrätter, en större rörlighet i det redan byggda beståndet men också fler företagsbostäder som en ventil på en alltför låst hyresmarknad, säger Christina Heikel som är stadsutvecklingsansvarig på Västsvenska Handelskammaren.

– Många som bor i Göteborg vill flytta till småhus, andelsmässigt fler än i andra svenska storstäder. Men bland inflyttande vill många initialt kunna hyra en bostad. Det gäller inte minst internationell kompetens, som är betydelsefull för Göteborgs mycket internationaliserade och kunskapsintensiva näringsliv. De har det kanske allra svårast att komma in på den svenska bostadsmarknaden med dess höga trösklar.

– När du flyttar till ett nytt land för att arbeta ställs du inför många nya utmaningar i såväl vardagslivet som på arbetsplatsen. Att kunna hitta ett långsiktigt och tryggt boende är en förutsättning för att man ska stanna och trivas. Och i den allt större globala konkurrensen om kompetens är tillgången till boende en viktig faktor redan vid människors val av plats, säger Niklas Delersjö som är verksamhetschef för Move to Gothenburg.

Hyresrätter är den bostadsform som de flesta företag, så mycket som 67 procent, vill se mer av för att förbättra sina förutsättningar att rekrytera. Kompetensen som flyttar in från andra delar av Sverige och världen, vill generellt åtminstone till en början hyra sin bostad.

Läs mer om rapporten hos Västsvenska Handelskammaren