Nyheter

Rivstart för Ronnebyhus i Akribis system

Mitt i tertialbokslut och pågående budgetarbete rivstartar Ronnebyhus i Akribis ekonomisystem. På bara några få veckor ska bytet från det tidigare systemet Xpand vara helt genomfört, och ekonomichefen Caroline Jönsson är förväntansfull inför övergången till den nya systemmiljön.

– Vi tre som arbetar med ekonomin på Ronnebyhus är väldigt positiva till systembytet och vi känner oss trygga med Akribis rutiner och erfarenheter av att implementera systemet hos sina nya kunder. Ju fortare vi kan vara igång i Akribis system desto bättre, säger Caroline.

När det stod klart att Xpand var under avveckling började Caroline och hennes kolleger att kartlägga marknaden för ekonomisystem, för att hitta ett lämpligt alternativ. De fick demos av flera olika system och genomförde ett antal referenssamtal, och landade till slut i att Akribi var det ekonomisystem som tickade i flest boxar.

– Det är väldigt användarvänligt och intuitivt jämfört med andra system, samtidigt som Akribi verkar vara ett företag som lägger stort fokus på kundservice och support. Vägen till att få hjälp om det behövs känns både kort och enkel.

– Vi ser framför allt fram emot att kunna automatisera delar av ekonomiarbetet, och komma bort från en del manuella moment, fortsätter Caroline.

Bättre rapporter och smidigare kontering

Projektstarten för systembytet var den 12 augusti och enligt plan ska Ronnebyhus vara fullt implementerade i Akribis system i mitten av september. Under tiden ska det göras ett tertialbokslut och en budget för kommande år. När allt är på plats ser Caroline fram emot att kunna dra maximal nytta av systemets branschanpassade funktioner.

– När man sitter i ett system man vet ska läggas ned, blir man inte så utvecklande och proaktiv. I Akribis system kommer vi enklare kunna skräddarsy vår rapportering och uppföljning, och plocka ut just den data vi behöver.

– Sen kommer vi också spara mycket tid på digitaliseringen av inkommande fakturor samt automatkontering, som är betydligt enklare och mer rättfram än vårt nuvarande system.

Fakta
Ronnebyhus är det kommunala bostadsföretaget i Ronneby kommun. Fastighetsbeståndet består främst av de 2029 lägenheterna men företaget har även en del lokaler. Årsomsättningen för 2023 var 160 mkr. Bolaget har 36 anställda.