Nyheter

Gamla kökselement återupplivas med nytt cirkulärt koncept

Som först ut i Danmark lanserar OK Køkkenrenovering ett nytt cirkulärt koncept, där gamla kökselement samlas in och förvandlas till nya. Konceptet gör det möjligt att förlänga trädets livslängd med upp till 88 år.

Danmarks största köksrenoveringskedja, OK Køkkenrenovering, kommer att minska resursslöseriet med lanseringen av ett nytt cirkulärt koncept. Vid renoveringsprojekt samlar kedjan in gamla kökselement för sortering. Virket förs vidare till den danska fabriken Novopan där det förvandlas till nya spånskivor som sedan köps in igen och används till nya köksfronter.

Kunskapscentret Bolius indikerar att ett kök har en genomsnittlig livslängd på 11 år. Med det nya sorteringskonceptet från OK Køkkenrenovering kan trämaterial förnyas upp till åtta gånger, vilket förlänger materialets livslängd med upp till 88 år. Cirka 90 procent av allt trämaterial återvinns medan resten, främst icke-återvinningsbara MDF-skivor, skickas till förbränning.

– Köket är det rum som har mest klimatpåverkan i hemmet, så vi anser att det är sunt förnuft att utnyttja befintliga material, och vi är stolta över att kunna bidra till minskad resursåtgång på detta sätt, säger Michael Riis, kedjechef på OK Køkkenrenovering, och tillägger:

– I branschen slängs material normalt på återvinningsstationer, där det riskerar att hamna i förbränning. Vi sorterar gamla köksfronter noggrant för att förlänga deras livslängd och därigenom minska slöseri och slöseri med bra material, vilket panelfabrikerna är mycket efterfrågade av.

Ansvarig materialsortering

För OK Køkkenrenovering, som tar på sig extra kostnader för löner och containeruthyrning i samband med lagring och sortering av material, är satsningen en viktig satsning.

– Som företag vill vi fortsätta att renovera kök, badrum och garderober utan att behöva kassera föremål som fortfarande är användbara. Att kunderna kommer hem till sitt nyrenoverade kök utan att behöva ta itu med de gamla, kasserade prylarna gör upplevelsen ännu bättre samtidigt som vi som organisation kan ta ansvar för att allt återvinns eller slängs på rätt sätt, säger Michael Riis.

FAKTA – så fungerar OK Køkkenrenoverings cirkulära koncept

Samling: OK Köksrenovering tar gamla köksfronter, bänkskivor mm efter renovering.

Sortering: Kökselementen sorteras på OK Køkkenrenoverings sorteringsanläggning över hela Danmark och användbara material skickas till spånskivafabriken Novopan medan resterande material sorteras och omhändertas på rätt sätt.

Tillverkning: Novopan slipar fronterna till mindre bitar som görs till nya spånskivor.

Återvinning: OK Köksrenovering köper de nya spånskivorna och kapar till nya köksfronter.