Nyheter

Lösningen på fastighetsbranschens stora utmaning

Fastigheter är stora energislukare och beräknas 2025 vara den sektor som bidrar mest till utsläpp av växthusgaser. Att återvinna en fastighets värmeenergi skulle spara inte bara stora belopp utan även göra en rejäl insats för miljön.

ECOCLIME HAR EN unik patenterad teknologi inriktad på återvinningsbar värmeenergi i spillvatten.

Lösningarna är återvinning, lagring, utvinning och distri-bution av energi som tillförts fastigheten.

– Evertherm I kombination med Ecocloud, en smart plattform för fastighetsautomation ökar energibesparingen ytterligare. Med tjänsterna elprisoptimering och prognos- styrning optimeras fastighetens energi- styrning. Systemen levererar mest energi och kostnadsbesparing vintertid när belast-ningen på energinätet och energipriserna är som högst. Det betyder även att infrastrukturen kan nyttjas effektivare när energin återvinns direkt vid källan och inte behöver transpor-teras lång väg, menar Krister Werner, vd för Ecoclime Group.

Med sin egenutvecklade och patente-rade systemlösning Evertherm kan minst 90 procent av den tillgängliga energin i spillvattnet återvinnas. Resultatet blir kraftigt minskad energianvändning, förbättrad inomhuskomfort och ökat fastighetsvärde. Fastighetens driftnetto förbättras kraftigt samtidigt som klimatavtrycket minskar.

Fastigheternas energiklass förbättras och värdet förbättras liksom finansierings- möjligheterna.

– Idag finns krav på att minska energiörluster i konstruktion och ventilation, men inte på den som försvinner genom spillvatt-net. Vi använder varmvatten när vi duschar, tvättar, kokar ägg … all den värmeenergin går rakt ut i avloppen idag.

– Det är en av de största energiförlusterna vi har i fastigheter idag, fortsätter Krister Werner. Och flera goda exempel finns. Ett nyligen driftsatt projekt är Facklan 5 med Solporten Fastighets AB i Stockholm där samarbetet med Ecoclime Group går ut på att minska mängden köpt energi och göra fastigheterna mer självförsörjande.

Projektet innefattar bland annat leveran-ser av fastighetsautomation med avancerad prognosstyrning, återvinning av värme i spillvatten och utbyte av belysning till låg-förbrukande LED. Besparingen beräknas till hela 114 MWh. Ett tidigare exempel är ett energiprojekt i Wilhelmina Folkets där man genom att kom-binera flera åtgärder, bland annat återvinning av energi i spillvattnet, minskade behovet av köpt energi för uppvärmning med hela 70 procent och dessutom fick ett mycket bättre och jämnare inomhusklimat.

– Det borde vara ett krav att återvinna den här energin och vi hoppas att politiker och beslutsfattare agerar snabbt om bran-schen ska ha en chans att möta klimatmålen. Besparingspotentialen är enorm, avslutar Krister Werner, vd för Ecoclime Group.