Nyheter

Svenskt Trä: Minskade limträleveranser under årets första sex månader

Den senaste kvartals- och halvårsstatistiken från branschorganisationen Svenskt Trä visar på en nedgång i limträleveranserna jämfört med samma period förra året. Under årets sex första månader har försäljningen av projektbalk och lagerbalk minskat med 16,1 procent, vilket är en påtaglig avmattning på marknaden.

Sammanfattningsvis tydliggör limträleveransernas nedgång hur byggsektorns utmaningar påverkar marknaden, men framtidstro och återhämtning är inom räckhåll.

– Trots rådande utmaningar finns det ljusglimtar. Limträ har fortsatt en stark position inom större byggprojekt som lager- och logistikbyggnader, skolor, vårdlokaler och hallar. Även om bostadsbyggandet stannat av, ser branschens aktörer en växande efterfrågan inom dessa specifika segment, säger Johan Fröbel, chef teknik och handel på Svenskt Trä.

Leveransstatistiken under andra kvartalet bekräftar en fortsatt nedgång där försäljningen av projektbalk, som vanligtvis riktar sig till större byggprojekt och entreprenörer, under kvartal 2 minskade med 12,8 procent. Försäljningen av lagerbalk, som huvudsakligen säljs via bygghandeln, minskade med 3,0 procent. Totalt sett minskade limträleveranserna under kvartalet med 9,6 procent jämfört med samma period 2023, vilket visar att den avtagande trenden från årets första kvartal håller i sig.

– Den minskade efterfrågan på limträ är direkt kopplad till den generella osäkerheten i ekonomin, med färre byggstarter och en svagare privatkonsumtion till följd av höga räntor och inflation. Det är särskilt tydligt när det gäller lagerbalk som säljs via bygghandeln, säger Daniel Edman, försäljningschef, Bygghandel & Industri på Setra Trävaror.

Fördelningen mellan projektbalk och lagerbalk under första halvåret 2024 är relativt stabil jämfört med 2023. Projektbalk utgör 68 procent av volymen, medan lagerbalk står för 32 procent, vilket är en marginell förändring från föregående års fördelning på 69 respektive 31 procent.

– I spåren av förväntade räntesänkningar och en marknad som sakta börjar att öppna upp sig så ser vi en större efterfrågan på framförallt större projekt under hösten. Bygghandeln och industrikunder är i en försiktigt ökande trend där vi hoppas och tror att det kommer att ta fart under början av 2025, säger Carl-Magnus Nordkvist, försäljningschef på Moelven Töreboda.

Marknadsanalysföretaget Prognoscentret bekräftar att tecken på en återhämtning inom bostadsbyggandet börjar visa sig efter flera år av kraftig tillbakagång. Inflationsbekämpning och räntesänkningar samt det tillfälligt höjda taket för rotavdrag skapar förutsättningar för ökad investeringsvilja och en gradvis stabilisering av marknaden.

– Efterfrågan på byggmaterial med låg miljöpåverkan, såsom limträ, förväntas öka i takt med att hållbarhetskraven vid byggande skärps. Vi tror starkt på en vändning och att marknaden kommer återhämta sig, särskilt inom stora och komplexa projekt, säger Mikael Lindberg, försäljningschef på Martinsons Byggsystem AB.