Nyheter

Lantmäteriet: Utvecklingen av bolånen har mattats första kvartalet 2024

Lantmäteriets statistik för inteckningar under andra kvartalet 2024 visar att antalet inteckningar har ökat med knappt 18 procent i snitt för hela landet. Uppgången sker i hela landet med Gävleborg (+52 %), Örebro (+36%) och Jämtland (+34%) i topp.

– Ökningen är tydlig för så gott som hela landet, bara två län backade, säger Dennis Lindén enhetschef på Lantmäteriet.

I länen Gävleborg (+53%). Örebro (+36%), Jämtland (+34%), Norrbotten  (+34), Gotland (+30 %) är ökningen störst, medan Skånes län (-11%) och Västerbottens län (-7 %) var de enda län där utvecklingen var negativ.

Det totala antalet inteckningar i landet ökade med 17 procent till drygt 42 000 under andra kvartalet 2024 jämfört med knappt 36 000 för första kvartalet i år. Det totala inteckningsbeloppet har ökat med 147 miljarder kronor under den senaste tolvmånadersperioden. Detta kan jämföras med ökningen av det totala inteckningsbeloppet under 2023 som var 223 miljarder.

– Ökningen en indikation på att det råder en mer positiv inställning till framtiden än tidigare. Riksbanken har under kvartalet genomför räntesänkningar och dessutom uttalat sig om fortsatta räntesänkningar. I tillägg har också inflationen minskat, fortsätter Dennis Lindén.

Återlämnade pantbrev

Statistiken visar även att fler pantbrev lämnas åter av kreditgivaren. Skälet är att de inte längre behövs som säkerhet för bostadslån. Under det första kvartalet har 56 000 pantbrev lämnats tillbaka till fastighetsägaren medan endast 39 000 nya pantbrev har utfärdats.

– Det indikerar att de bolånekunder som har möjlighet föredrar att slutamortera sina bostadslån i stället för att ta ut nya pantbrev i fastigheten, avslutar Dennis Linden.