Nyheter

Byggföretagen: ”Sänkningen hade gärna fått gå ännu snabbare”

Dagens besked från Riksbanken om en sänkning av styrräntan med 25 punkter till 3,5 procent är en positiv och välkommen signal till både företag och hushåll.

– Utvecklingen i svensk ekonomi är svag. Räntan behöver fortsätta ner en bit till och för byggbranschens del hade sänkningen gärna fått gå ännu snabbare, säger Fredrik Isaksson, chefekonom, Byggföretagen.  

Många hushåll tyngs alltjämt av att den allmänna prisnivån är betydligt högre än före pandemin och krigsutbrottet i Ukraina. Det betyder att även om prisökningstakten nu kommit ner har mycket köpkraft gått förlorad. I kombination med att arbetsmarknaden fortsätter att försvagas är risken minimal att inflationen åter ska vända upp.

– Den väldigt snabba penningpolitiska åtstramningen har slagit hårt mot efterfrågan på nya bostäder, vilket minskat bostadsinvesteringarna på det mest dramatiska sätt vi varit med om sedan inledningen av 1990-talet. Förhoppningen är att Riksbanken fortsätter på den inslagna vägen och sänker kontinuerligt vid varje återstående möte det här året och gärna en bit in på 2025, säger Fredrik Isaksson.

Byggföretagen presenterar nästa konjunkturprognos över bygginvesteringarna i bostäder, lokaler och anläggningar i oktober.