Nyheter

Veidekke: Byggstart för miljardprojekt i Oslo

Innan sommaren valde Nordr Norge Veidekke som totalentreprenör för bostadsprojektet Grønvollkvartalet på Helsfyr i Oslo. Nu är det klart för första byggskedet med 109 lägenheter, ett projekt värt 382 miljoner NOK exkl. MOMS

– Vi böjer oss djupt och tackar så fint vi kan för förtroendet och uppdraget, detta är ett av de största bostadsprojekten som startats i Östnorge i år med totalt över 400 lägenheter. Vi har nu rivit de gamla byggnaderna och håller på med grundarbeten på platsen. Samtidigt planerar vi redan för nästa byggetapp i projektet tillsammans med Nordr, säger avdelningschef Kaare Gilhus på Veidekke Bygg Oslo.

Den första byggfasen består av två åttavåningshus med 46 respektive 63 lägenheter, plus en källarplan under mark med stånd, teknikrum och parkeringsmöjligheter för cyklar och bilar. I en byggnad kommer det att finnas en gemenskapslokal på 300 m2 fördelat på två våningar med planerad möteslokal och hemmakontor samt en cykelverkstad. I den andra byggnaden blir det kommersiell verksamhet på första våningen.

På innergården mellan husen kommer det att finnas en gemensam trädgård med varierad plantering, flera lekplatser och sociala zoner med grillplats. Det blir gemensamma takterrasser på fyra av husen med gångbroar mellan. Kvarteret Grønvoll har Fyrstikktorget som närmaste granne och en av stadens bästa kollektivtrafiktjänster. 

– Vårt mål är att det här ska vara en livsmiljö för framtiden. Genom denna omvandling från tidigare kommersiella byggnader till bostäder ökar vi andelen grönyta på tomten från nuvarande 4 procent till hela 44 procent. Minst 75 procent av bostäderna ska hålla energiklass B eller bättre, vilket kommer de boende till del i form av låga energikostnader, säger Henning Wettre Hanevold, vd för Nordr Norge AS.

Uppdraget med den första byggfasen går nu in i Veidekkes orderreserv för tredje kvartalet. Kontraktet mellan Veidekke och Nordr för hela Grønnvoll-kvartalet slöts i juni och är på 1,284 miljarder NOK exkl. MOMS

Läs mer om kvarteret Grønnvoll här.

Foto: Enerhaugen Arkitektkontor