Nyheter

EIB:s styrelse stöder 8,4 miljarder euro i ny finansiering för bostäder, utbildning, energi, vatten och företagsinvesteringar

Styrelsen för Europeiska investeringsbanken (EIB) har godkänt 8,4 miljarder euro i ny finansiering för att bygga bostäder och skolor, utnyttja förnybar energi, uppgradera vatten-, transport- och kommunikationsnät och stärka företagsinnovation och tillväxt i Europa och runt om i världen.

 Styrelsemötet ägde rum före ett EIB-värdskap för bostadstoppmötet. Evenemanget, som kommer att hållas torsdagen den 18 juli, kommer att fokusera på att skala upp investeringar och dela bästa praxis från hållbara och prisvärda bostadssystem med stor genomslagskraft runt om i Europa.

President Calviño:

– I hela Europa är tillgången till bostäder till överkomliga priser en utmaning och vi måste samla alla relevanta offentliga och privata europeiska och nationella aktörer för att ta itu med det.  I morgon kommer vi att hålla ett första möte med mer än 300 nyckelintressenter för att skala upp ekonomiskt stöd till hållbara och prisvärda hem som är bra för klimatet och europeiska familjer.

Investera i nya bostäder och bättre skolor och universitet

Styrelsen stödde 3,4 miljarder euro i finansiering för att lindra bostadsbrist, uppgradera skolor och universitet och stärka lokala tjänster.

De tusentals planerade bostäderna i Tyskland, Spanien och Sverige kommer att vara energieffektiva, vilket begränsar deras koldioxidavtryck och minskar uppvärmningskostnaderna.

Ny investering för att bygga om och uppgradera skolor i norra Frankrike och Tyskland, inklusive förbättrad energieffektivitet och informationsteknologisk infrastruktur, kom överens om tillsammans med finansiering för byggandet av universitetsanläggningar i Portugal.

Utnyttja ren energi och förbättra vattennäten

Finansiering på 2,2 miljarder euro för nya energi- och vatteninvesteringar godkändes av styrelsen. Detta inkluderar stöd till byggandet av vattenkraftverk i Spanien och Serbien och solenergianläggningar i Österrike.

Man enades om ett nytt strömlinjeformat finansieringsprogram för förnybar energi för sol- och vindkraft, batterilagring och nätanslutningar i Estland, Lettland och Litauen, samt stöd för bättre integration av förnybar energi i eldistributionsnätet i Slovenien och generering av ren energi i Colombia .

Styrelsen välkomnade också aktiedeltagande i en ny fond för att påskynda förnybar energi, eltransporter och industriell energieffektivitet i Asien och Latinamerika.

Dessutom godkändes finansiering för att uppgradera vatten- och avloppsnäten i den finska huvudstaden Helsingfors och avloppsvattenrening i den tyska staden Köln tillsammans med ett initiativ för att låsa upp innovativ finansiering för klimatanpassning i Karibien.

Uppgradering av transporter och kommunikationer

Styrelsen godkände 1,7 miljarder euro i ny finansiering för lokala och regionala transporter över hela Europa och för en utbyggnad av höghastighetsbredbandsnätverk.

Planer för att uppgradera 220 kilometer långväga passagerar- och godsjärnvägslinjer i Polen, modernisera 118 km järnvägar i Serbien och förlänga en tunnelbanelinje i Spanien godkändes tillsammans med finansiering för utbyggnader av hamnkapacitet i Danmark och Italien.

Man kom också överens om stöd för nya höghastighetsfiberoptiska internetnät i Tyskland och Italien.

Hjälper företag att växa och förnya sig

Styrelsen godkände ny företagsfinansiering på totalt 2,2 miljarder euro för att stödja företagsinnovation och småföretags tillväxt.

Ett strömlinjeformat finansieringsprogram för forskning, innovation och digitalisering av företag över hela Europa godkändes tillsammans med stöd till lokala kreditlinjer för att förbättra tillgången till tillväxtfinansiering och påskynda investeringar i klimatåtgärder av småföretag i Österrike, Danmark, Rumänien och Spanien.

 Återuppbyggnad av samhällen som ödelagts av jordbävningar i Marocko

 EIB:s stöd för att tillhandahålla tillfälliga skolor och hälsovård och för att bygga om vägar i områden i centrala Marocko som förstördes av jordbävningar i september 2023 godkändes också av styrelsemötet i juli.