Nyheter

Branschrapport: Trots att fastighetsbolagen ökar sin försäljning försvagas deras egna kapital

En färsk branschrapport från Oxceed visar att svenska fastighetsbolag har ökat försäljningen och lönsamheten, samtidigt så minskar det egna kapitalet i relationen till omsättningen.

– Branschrapporten bygger på data från 530 fastighetsbolag som i snitt har ökat sin omsättning med tio procent mellan 2022 och 2023. Samtidigt minskade det egna kapitalet i förhållande till omsättning vilket kan ha flera förklaringar, en del företag har troligtvis behövt använda sitt eget kapital under det tuffa året med negativt resultat, kopplat till ökade kostnader. Det kan också bero på att företag med stor kassa har gjort investeringar under året för att stå starka när konjunkturen vänder, Carl Frostgård, produktchef på Oxceed.

Oxceeds branschrapport är en del av en större jämförelse eller benchmarkingrapport där några av landets största branschers utveckling följs över tid. Förutom fastighetsbranschen ser även andra sektorer ökad omsättning.

Fastighetsbranschen har dock till skillnad från till exempel techbranschen och konsultbranschen även kunnat öka sina rörelsemarginaler från 0,3 procent i 2022 års mätning till 1,0 procent 2023.

Kostnadsökningar varierar mellan branscher. Trots att det egna kapitalet i relation till omsättningen försämras så indikerar rapporten att fastighetsbranschen haft en mer stabil utveckling än exempelvis konsultbranschen där lönsamheten till och med tydligt sjunker. (taget direkt ur rapporten)

– Det som är unikt med Oxceeds branschrapport är att den bygger på realtidsdata från anslutna företag som aggregeras. På så sätt ger det en mer uppdaterad bild av utvecklingen än den som framgår först när årsredovisningarna lämnats in, säger Elif Schmidt, vd på Oxceed.

Fakta om Oxceeds branschrapport:

Oxceeds analys av fastighestbolagen är en del av en större branschjämförelse där utvecklingen i några av landets största branscher analyseras.

Med hjälp av anonymiserade realtidsdata tar Oxceed tempen på fem olika branschers utveckling. För fastighetsbolagens del har över 530 företags utveckling under 2023 jämförts med året innan.

Branschrapporten visar följande:

Fastighetsbolagen ökade sin omsättning med tio procent.

Personalkostnaderna i förhållande till omsättningen låg relativt stilla, men sjönk något med från 18,8 procent till 18 procent.

Rörelsemarginalen förbättras från 0,3 procent till 1 procent mellan 2022 och 2023. Samtidigt minskar det egna kapitalet i förhållande till nettoomsättning med 24 procent.

Bruttovinstmarginal i förhållande till nettoomsättning har ökat från 69 procent till 72 procent mellan de båda åren.

Fastighetsbolagens långfristiga skulder sjunker med 24 procent.

Foto: Carl-frostgard