Nyheter

Nya Hovås tilldelas specialskriven utmärkelse för sin unika och innovativa stadsdel

Nya Hovås har tilldelats en prestigefylld särskild utmärkelse inom ”kommersiell platsutveckling” vid NCSC Awards 2024, en tävling som hyllar framstående prestationer inom detaljhandel och stadsutveckling i Norden.

– Utmärkelsen uppmärksammar områdets unika tillvägagångssätt för stadsplanering och dess framgångsrika implementering av hållbara lösningar, säger Sara Garfvé, VD Broods.

Nya Hovås är en stadsdel som utmärker sig genom sin hållbara design och innovativa lösningar. Med fokus på tillgänglighet har stadsdelen säkerställt att alla typer av funktioner, från kollektivtrafik och parkeringar till promenad- och cykelstråk, är lättillgängliga för alla invånare och besökare.

– Juryn uppmärksammade framför allt vår innovativa planering av parkeringslösningar och samutnyttjande av lokaler och funktioner. Genom att samverka mellan natt- och dagbefolkning har området lyckats skapa tillgängliga parkeringsplatser utan att behöva bygga ett överskott av parkeringsinfrastruktur. Detta har inte bara förbättrat tillgängligheten, utan också minskat miljöpåverkan, berättar Sara Garfvé.

Att vara en privatägd stadsdel där det mesta finns tillgängligt inom tre minuter är unikt i Sverige. Här är hyresgästerna noggrant utvalda och butiker, restauranger och träningscenter har anpassade öppettider för att möta behoven hos både invånare och besökare. Detta är ett bevis på stadsdelens engagemang för att skapa en levande och dynamisk miljö – mitt emellan hav och skog – där alla kan trivas.

– Utmärkelse från NCSC Awards är ett fint erkännande av Nya Hovås engagemang för hållbar utveckling och innovation, samtidigt som vårt unika dna inte platsar i traditionella tävlingskategorier. Stadsdelen fortsätter att vara en förebild för andra områden som strävar efter att skapa framtidens hållbara, inkluderande och levande platser för både boende och besökare, avslutar Sara Garfvé.

Kort fakta om NCSC Awards:

NCSC Awards är en årlig tävling där vi hyllar branschens mest framgångsrika, innovativa och kreativa insatser. Först utses nationella vinnare i varje nordiskt land som därefter möts i en nordisk final.

Juryns motivering:

”Med ett mycket innovativt samutnyttjande av lokaler och funktioner, ett kurerat och handplockat butiks- och serviceutbud i hela området har Nya Hovås visat att vision, engagemang och närvaro i en målmedveten stadsutveckling ger resultat. Såväl etablering som utveckling av verksamheter har skett i mycket nära samverkan med staden, fastighetsägare och inte minst med boende och brukare. Ett inspirerande skolexempel på hur modern och kommersiell stadsutveckling kan vara.”