Nyheter

ROCKWOOL bygger en ny stenullsfabrik i Eskilstuna

Stenullsproducenten ROCKWOOL ska bygga en ny fabrik i Eskilstuna i Sverige för att möta byggbranschens ökade efterfrågan på isolering med lågt klimatavtryck. Den toppmoderna, nya fabriken kommer att skapa 120 arbetstillfällen och kommer att drivas av egenutvecklad, storskalig, grön smältteknik.

ROCKWOOL meddelade i förra veckan att man kommer att bygga en ny fabrik i Eskilstuna, en plats som på grund av sitt strategiska läge nära huvudstadsregionen Stockholm anses idealisk för snabb och effektiv leverans till kunder på den svenska och finska marknaden.

Den toppmoderna produktionsanläggningen kommer att skapa 120 nya jobb och producera 100 000 ton av ROCKWOOLs brandsäkra, högpresterande och återvinningsbara stenullsisolering. Detta gör produktionsanläggningen till världens hittills största elektriska smältugn och produktionen förväntas starta under andra halvan av 2027.

Efter att ha köpt mark i Eskilstuna Logistikpark 2017 har de samrått med lokalsamhället och berörda myndigheter och inlett miljötillståndsprocessen.

ROCKWOOLs ambition är att börja bygga inom en snar framtid. Detta blir den femte ROCKWOOL-fabriken i Norden då det redan finns 2 fabriker vardera i Norge respektive Danmark.

– Våra kunder efterfrågar byggmaterial med lägre klimatavtryck i högsta grad för att nå sina egna miljömål samt för att kunna leva upp till EU:s riktlinjer och direktiv för ökad energieffektivitet och förbättrad energiprestanda i byggnader. ROCKWOOLs själv – Utvecklad, storskalig elektrisk smältteknik kommer att hjälpa marknaden att möta detta behov. Vi förväntar oss att efterfrågan på högkvalitativ isolering kommer att öka ytterligare nu när EU-direktivet ska implementeras, säger Frank Larsen, VD för ROCKWOOL Nordics. .

Frank fortsätter:

– Vidare kommer fabriken att bidra till att ROCKWOOL når sina egna ambitiösa klimatmål.