Nyheter

Nu har herrgården i Göteborg fått sin nya adress – en halv kilometer bort

Fram till i fredags stod den 177 år gamla Gibraltar herrgård på Gibraltargatan i göteborgsstadsdelen Johanneberg. Men nu har herrgården flyttats till en ny adress – i ett helt stycke, en halv kilometer bort. Trots komplexiteten i flytten gick allt enligt planerna, och på exakt utsatt tid: fem timmar.

Efter en lång tids planering var det äntligen dags. Fredagen den 28 juni flyttades den snart 180 år gamla Gibraltar herrgård i göteborgsstadsdelen Johanneberg till sin nya adress – i ett helt stycke. Flytten gick från Gibraltargatan 17 till Orrspelsgatan 16, som ligger omkring en halv kilometer bort.

Att flytta en 320 ton tung byggnad i centrala Göteborg, som dessutom är historiskt betydelsefull, är en avancerad uppgift. Det var Peab som fick uppdraget att genomföra flytten, i samarbete med det nederländska företaget Mammoet. För att transportera huset användes ett specialanpassat fordon som transporterats till Göteborg från Nederländerna. Trots flyttens komplexitet gick den helt enligt planerna, och på exakt utsatt tid: fem timmar.

– Det känns naturligtvis jätteskönt att huset nu står på sin plats. Det var fem ganska nervösa timmar som krävt vårt fulla fokus. Varje meter hade sina utmaningar, och vi hade både arborist och grävmaskin på plats som flyttade buskar och kapade träd längs med vägen för att vi skulle kunna komma fram med huset. På det smalaste stället hade vi bara tio centimeters marginal, säger Tomas Andersson, arbetschef på Peab.

Efter flytten är det HSB Göteborg som tar över ägandeskapen för Gibraltar herrgård efter Akademiska Hus.

– Alla som varit inblandade i flytten av herrgården har gjort ett fantastiskt jobb och sett till att den på ett säkert sätt kommit till sin nya adress. På sikt är ambitionen att herrgården ska bli bostäder för HSBs medlemmar och bosparare, och återfå sin forna glans, säger Lena Josgård, affärsområdeschef Fastighetsutveckling, HSB Göteborg.