Nyheter

Innovativt projekt ska minska asfaltens klimatavtryck

– Det här är viktigt för våra kunder, men också för branschen som helhet, säger Jenny-Ann Östlund, utvecklingschef vid Peab Asfalt.

Peab Asfalt tar täten i hållbarhetsarbetet med ett innovativt projekt för att minska asfaltens klimatavtryck. Genom att tillsätta lignin, en förnybar resurs, till asfaltmassa siktar man på att skapa en hållbar asfalt med längre livslängd.

Med stöd från Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond (SBUF) leder Peab Asfalt ett treårigt projekt med fokus på att öka användningen av lignin i asfalt.

Målet är att tillsammans med andra aktörer inom asfaltbranschen utveckla en asfalt med lägre koldioxidutsläpp genom att en andel av det fossila ämnet bitumen ersätts med biogent material.

– Att sänka asfaltens miljöpåverkan är en branschfråga, säger Jenny-Ann Östlund. Vi är glada att de andra stora aktörerna på svenska marknaden har valt att vara med i projektet.

Peab Asfalt tar nu ett helhetsgrepp och tittar inte bara på tekniska parametrar och koldioxidutsläpp vid tillverkning, utan även på hur lång livslängd asfalt med lignin har.

– Det är också viktigt att undersöka om det går att återanvända asfalten den dag vägen behöver rivas upp och läggas om, säger Jenny-Ann Östlund. Hur teknisk livslängd ska kravställas finns inte beskrivet i dagens europeiska standarder och det är bra att Trafikverket tydligt markerar hur viktigt det är att vägen har en god teknisk prestanda över tid.

Peab identifierade tidigt lignin som ett intressant material för att ersätta bitumen och har under många år arbetat aktivt för att optimera asfalten. Tidigare tester, både i laboratorier och på olika vägsträckor, har visat lovande resultat där en bitumenreduktion på upp till 15 procent är möjlig utan att kompromissa med kvaliteten.

Uppföljningen av tidigare lagda vägsträckor pekar på att asfalten har en bra beständighet. I det här forskningsprojektet ska man öka inblandningen av lignin för att ytterligare sänka koldioxidavtrycket och göra en noggrann och långsiktig uppföljning.

Genom att dessutom sänka temperaturen vid utläggning av asfalten strävar man i projektet efter att ytterligare minska behovet av energi vid tillverkning. Studien kommer också att utvärdera påverkan på arbetsmiljön när högre halter av lignin används i asfaltproduktion.

– Det är väldigt spännande att arbeta med en helt ny asfaltsammansättning, säger Jenny-Ann Östlund. Genom framsteg här kan vägarna få längre livslängd, lägre miljöpåverkan och vi kan skapa en långsiktig hållbarhet.