Nyheter

Bostadsbristen hotar Sveriges konkurrenskraft: Ny lösning kan bli avgörande

På onsdagen anordnade Företagsbostadsbolagen Almedalsseminariet ”Företagslägenheter – en central ventil för företags rekryteringsmöjligheter”. Under seminariet diskuterades Sveriges akuta bostadsutmaningar och dess påverkan på landets konkurrenskraft. Flera talare från både näringslivet och politiken betonade behovet av att hitta nya lösningar för att möta den växande efterfrågan på bostäder, särskilt för internationell arbetskraft.

Företagsbostadsbolagen inledde diskussionen med att understryka det stora behovet av företagslägenheter som finns från näringslivets håll. FBB betonade också det den akuta situation som uppstått till följd av HD-domen som i praktiken omöjliggör för gruppens medlemsföretag att verka.

– Trots att rättsläget förändrats kraftigt sedan HD-domen ser vi en fortsatt hög efterfrågan på våra tjänster. Många företag beskriver stora svårigheter att klara av att rekrytera spetskompetens om de inte samtidigt kan erbjuda en paketlösning där bostaden utgör en viktig del i det paketet, sa Niclas Blåklinth, vd på Be Resident.

”Detta är viktigt på riktigt”

Diskussionen fortsatte med företrädare från näringslivet.

Joakim Bourelius, näringspolitisk chef på Innovationsföretagen underströk behovet av att rekrytera talanger utanför Sverige för att bibehålla den svenska konkurrenskraften:

– Till skillnad från andra länder har Sverige saknat en ventil för att attrahera specialistkompetens. Nu när vi fått en sådan ventil på plats behöver dessa människor någonstans att bo. Detta är nästa stora utmaning för att attrahera och behålla kompetens. Klarar vi inte detta står vi inför en katastrof där investeringar flyttar till andra länder. Detta är viktigt på riktigt, sa Bourelius.

Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke, uttryckte sin oro över att bostadsmarknaden inte fungerar som en naturlig del av arbetsmarknaden:

– I Sverige är det ägda bostäder som är tillgängliga, men hyresmarknaden är stängd. Detta är unikt för Sverige jämfört med andra länder. Företagslägenheter fyller därför ett extremt viktigt behov och vi måste antingen skapa en permanent ventil eller omreglera marknaden, sa Weiss och poängterade att marknaden skulle bli billigare med en omreglering.

Fredrik Kopsch, chefsekonom på Timbro, pekade på de systemfel som präglar den svenska hyresmarknaden:

– Dagens system tvingar egentligen alla att försöka kringgå systemet. Dagens kötider är orättvisa och drabbar framför allt yngre personer. I andra länder är bostadsmarknaden betydligt mer flexibel och i Finland kan du få en lägenhet på 10 minuter, medan det i Sverige kan ta flera månader, sa Kopsch.

Större reformer får inte hindra nödvändiga åtgärder

Seminariet avslutades med en diskussion mellan Mikael Eskilandersson (SD), vice ordförande i civilutskottet och David Josefsson (M), kommittéordförande för Moderaterna i civilutskottet. Båda betonade behovet av reformer på hyresmarknaden, och även om deras förslag på lösningar skilde sig något var båda överens om att lagstiftningen för att möjliggöra företagsbostäder behöver justeras för att möta behoven på arbetsmarknaden.

Den grundläggande inställningen från Moderaterna är att hyresregleringen behöver ses över, men Josefsson påpekade att det inte får bli en prestigefråga som håller tillbaka andra mindre förändringar.

– Större reformer får inte hindra nödvändiga åtgärder. Ventiler och lösningar likt den som FBB föreslagit behövs för att attrahera och behålla internationell kompetens, sa han.

Seminariet avslutades med en enighet om att bostadsproblematiken är kritisk för Sveriges framtida konkurrenskraft. Utan en fungerande bostadsmarknad riskerar Sverige att förlora investeringar och talanger till andra länder.