Nyheter

Kommersiella Fastigheter: Räntorna sjunker – Transaktionsmarknaden blomstrar med ökad aktivitet

Text: Kommersiella Fastigheter

I takt med att räntorna sjunker ser vi en markant ökning av antalet affärer inom de flesta kommersiella fastighetssegment. Kommersiella Fastigheter har varit aktiva under våren 2024 med flera framgångsrika transaktioner, som speglar en dynamisk och livlig marknad. Här följer en sammanfattning av de mest framstående affärerna som genomförts under det första halvåret 2024

Den svenska fastighetsmarknaden för kommersiella objekt har upplevt ett uppsving under de första två kvartalen av 2024. Sjunkande räntor har bidragit till ett gynnsamt investeringsklimat, vilket lett till ökad aktivitet och flera betydande affärer inom olika segment. Kommersiella Fastigheter har haft ett intensivt halvår med ett antal transaktioner som vittnar om marknadens styrka och efterfrågan.

– Vi kan med glädje konstatera en ökad aktivitet och investeringsvilja på transaktionsmarknaden under det första halvåret i år. Många aktörer har legat lågt under 2023, men är nu tillbaks med aptit på nya affärer, säger Bengt-Åke Harrysson, Kommersiella Fastigheter.

En av de större affärerna är försäljningen av en industrifastighet på 5 447 m² belägen i Biskopsgårdens Industriområde i Göteborg. Fastigheten förmedlades genom en bolagsöverlåtelse och köparen, I.A. Hedin Fastighet AB, kommer att tillträda fastigheten den 1 juli.

I bostadssegmentet har Kommersiella Fastigheter agerat rådgivare vid försäljningen av en bostadsfastighet om 772 m², innehållande 14 lägenheter, i Rambergsstaden, Göteborgs kommun.

Vidare har Kommersiella Fastigheter framgångsrikt slutfört försäljningen av 20 000 kvm mark i Eklanda, Mölndal. Totalt har vi ett uppdrag att förmedla 60 000 kvm mark, och efter denna försäljning finns det möjlighet att förvärva ytterligare 40 000 kvm i området. Vi noterar en ökad efterfrågan på mark i strategiska lägen.

I Uddevalla har vi genomfört en off-marketförsäljning av en förvaltningsfastighet. En lagerfastighet som är fullt uthyrd till en större nationell aktör med ett triple-net avtal, visar på den ökande investeringsviljan i logistik- och lagerfastigheter.

Vi har även varit rådgivare åt Västprojekt Ringön AB vid avyttringen av tomträtten till fastigheten Tingstadsvassen 24:8 genom en bolagsöverlåtelse. Tomtarealen uppgår till 3 187 m² med en byggrätt om totalt 4 600 m² BTA, med ett nytt bygglov som medger en BYA om 2 991 m² och en byggnadshöjd om cirka 12 meter. Köpare var Daloc, som planerar för en ny modern anläggning med show-room, lager och kontor.

Ytterligare en betydande affär är transaktionen av fastigheten Gaslyktan 4 i Åbro industriområde, Mölndal. Köparen, Procedo, genomförde förvärvet via sitt dotterbolag Asservo Fastigheter AB.

Slutligen har vi under våren slutfört försäljningen av byggbar industrimark intill Amhults torg. Markens läge nära den dynamiska och växande handelsplatsen vid Amhults Torg, komplett med service och bostäder, gör den till en attraktiv investering för framtiden.

Dessa affärer visar på en stark och ökad efterfrågan på den svenska fastighetsmarknaden. Kommersiella Fastigheter fortsätter att vara en ledande aktör och rådgivare inom detta område. Vi står väl rustade inför hösten och vi ser fram emot att bidra till fler framgångsrika transaktioner under resten av året.