Nyheter

Runda byggnader – gammal byggtradition gör comeback i Selma Stad

Selma Stad är ett expansivt område i Göteborg, som just nu förnyas med nya bostäder och ytor för kontor, handel, torg och park. Nyligen stod en av områdets mest omtalade byggnader redo för inflyttning – det runda Jubileumshuset. Bostadshuset har affärslokaler på bottenplan samt lägenheter byggda i form av tårtbitar, och är klätt med elegant och hållbart fasadtegel från Wienerberger.

Det byggs mycket i Göteborg och ett område som utvecklas i rasande fart är Selma Stad. Selma kommer att bestå av ett antal olika kvarter med omkring 1000 lägenheter, äldreboende, butiker, park och torg.

Området domineras av tegelklädda hus, och ett av dessa är Jubileumshuset. Men tack vare sin unika runda form och ett spännande mönstermurverk skapat med fasadtegel från Wienerberger, lyckas det säregna lägenhetshuset ändå sticka ut från grannbebyggelsen och väcka uppmärksamhet från alla håll.

Mänsklig form med många fördelar

Från ett exteriört perspektiv ser Jubileumshuset ut att ha rundade väggar. Lägenheterna utgör små tårtbitar, där de olika rummen är byggda runt ett centralt trapphus – liksom årsringar i en trädstam. Att bygga runt är dock inte något nytt. Det säger Jürgen Wahlström, ansvarig arkitekt på Wahlström & Steijner Arkitekter AB. Han förklarar:

– Människor har alltid byggt och bott i runda former. Det är en väldigt mänsklig form, en ursprunglig form som människan använt länge för att bosätta sig i. Dessvärre är det även en form som vi inte ser så ofta längre när det kommer till bostäder.

Han fortsätter:

– Det tycker vi är synd och därför valde vi att skapa en rund byggnad som ska ligga centralt här vid torget i Selma Stad. Med ett runt hus får man geometriskt mindre fasadyta i förhållande till den totala arean. Det blir mindre material och bättre ekonomiskt. Dessutom är runda former mer energieffektiva då man har mindre fasadyta per våningsplan.

Jürgen Wahlström kompletteras av Axel Karlsson på Serneke, som är totalentreprenör i projektet:

– Det var en utmaning att få till rundheten på ett bra sätt, men det löste sig genom att bygga facetterade utfackningsväggar. Eftersom radien är så pass stor och utfackningssegmenten är relativt korta, så blev väggen i princip en perfekt cirkel ändå. Muraren använde sig av plattjärn som böjdes till mellan dilatationsfogarna för att få rätt båge, istället för ett traditionellt snöre. Det löste sig väldigt bra. Vi är glada över att få vara med i ett sådant spännande projekt och vi är mycket nöjda med resultatet.

En lek med ljus och skugga

Till det unika bostadshuset har man valt det antracitfärgade fasadteglet EW0454 Svart Onyx från Wienerberger. Jürgen Wahlström berättar:

– Under projekteringsarbetet hade vi gestaltningsmöten med andra arkitekter, och samordnade så att tegel blev vårt primära byggmaterial. Sedan har vi gått in med olika tegelsorter och färger. Till Jubileumshuset letade vi efter ett antracitfärgat fasadtegel. Wienerberger var prisvärda och hade precis den rätta kulören.

För att markera fönstren valde arkitekterna att skapa ett mönstermurverk där vartannat skift skjutits in och vartannat ut. Jürgen Wahlström beskriver:

– Fönstren ligger ovanför varandra våningsvis. Så mellan fönstren har vi en mönstermurning som skapar en skuggverkan och ett slags reliefmönster. Gestaltningsmässigt ger det en variation i fasaden och förstärker även husets vertikalitet.

Han avslutar:

– Selma Stad kommer att vara en plats att trivas i. Det som ska finnas i en stad kommer att finnas här och tack vare den röda tråden i fasaderna så smälter allt samman på ett fint sätt. Vi gillar dessutom att bygga med tegel. Det är ett vackert och hållbart material som även går att både återvinnas och återanvändas. Det ger en värme och skönhet till fasaderna, och det stämmer i hög grad även för Jubileumshuset.