Den första december i år kunde hyresgästerna flytta in i den nyrenoverade sekelskiftesbyggnaden på Föreningsgatan 3 på Östermalm i Kristianstad. Byggnaden som tidigare innehållit både kontors- och skollokaler har nu återgått till att bli bostäder med 15 hyreslägenheter.

De gamla paradvåningarna från 1900-talets början har återfått sin ursprungliga funktion. Med varsam hand har AB Kristianstadsbyggen totalrenoverat och moderniserat de 15 unika lägenheterna, alla med egen spännande planlösning. De gamla kakelugnarna finns inte kvar. De försvann med ”moderniseringen på 50-talet” då allt gammalt omodernt skulle ersättas med eluppvärmning. Dessa har nu i 2000-talets mer energimedvetna tidevarv ersatts med fjärrvärme, FTX-ventilation och tilläggsisolering.

– Detta är en spännande byggnad som inneburit många utmaningar under projektets gång. Som kommunalt bolag bygger och förvaltar vi hyresbostäder för alla boendegrupper. Denna byggnad är lite utöver det vanliga och nu när vi ser resultatet är vi nöjda med att kunna erbjuda våra hyresgäster ett annorlunda och kulturhistoriskt värdefullt boende med närhet till city, säger Jonas Rosenberg, kommunikationsansvarig på ABK.

Kulturkvarter

Fastigheten Hunden 6 ligger på Östermalm, centralt i Kristianstad, beläget precis vid Kulturkvarteret med konserthuset och stadsbiblioteket, ett stenkast från stadskärnans shoppinggator.

– Då vi inte fick det temporära bygglovet för lokaler förlängt, då husets egentliga syfte var att inhysa bostäder, fick vi tänka om.

Och eftersom vi behövde fler bostäder i Kristianstad var det naturligt att bygga om så att det fick plats med lägenheter som har dagens mer bekväma standard, säger Jonas Rosenberg.

Huset innehåller numera tolv tvårumslägenheter på 44-68 kvm, två ettor på 32 respektive 45 kvm och en enda trea på 79 kvm. Den enda lokalhyresgästen som finns kvar är Dirty Music som säljer gamla vinylplattor i källaren.

– Vi har inte flyttat någon av de bärande tegelväggarna. Däremot tilläggsisolerade vi lägenheten på vindsplan. Två tredjedelar bestod av kallvind och en tredjedel en mindre bostad. Hela byggnaden består av fyra plan plus källare, berättar Niklas Lööf, byggprojektledare på ABK.

Nya stammar

Samtliga fönster är utbytta mot treglas. Stammarna är nya, rören till spill- och dagvatten har bytts ut. De gamla linoleummattorna har ersatts med parkettgolv. En del av de gamla tegelstenarna i fasaden som gått sönder ersattes med ny och fogarna har ersatts med nya fina välvda fogar så som huset hade från början.

– Vi har återanvänt tegel och där det har fattats har vi hittat gammal tegel. Fogarna är en blandning av cement och vanlig kalkfog. Pärlfog är ett riktigt hantverk som tar tid men ger ett häftigt liv åt fasaden, säger Niklas Lööf.

Ett av de båda trapphusen har man tagit bort och en ny hiss har installerats. Takhöjden på ca tre meter har man behållit utom i badrum. Utrymmet ovanför inkörningen genom byggnaden till baksidan har sänkts och byggts om till förrådsutrymmen med fönster i en av lägenheterna. Ett perfekt utrymme för ”walk in closet”.

Carolina Aouseus, landskapsarkitekt på ABK, har ritat om innergården så att här finns en fin trädgård med pergola med träd och växter runt om samt en parkeringsplats för de boende.


Fakta:

Ombyggnad av lokal mm till lägenheter i Kristianstad

Byggperiod: augusti 2015-hösten 2016

Byggherre: AB Kristianstadsbyggen (ABK)

Totalentreprenör Skanska Direkt AB

Arkitekt; Arkitektgården AB


Kim Hall