Nyheter

Snön är här och snart också istapparna

Vintern är här och den snö som faller på taken bildar så småningom istappar. Bostadsrättsföreningar och fastighetsägare är skyldiga enligt lag att se till så att snö och is från det egna huset inte skadar personer eller egendom. Via Istappstelefonen kan alla som ser en istapp på en fastighet agera. Genom att ringa in och rapportera istappen, får fastighetsägaren snabbt information och kan se till att vidta åtgärder.

Fastighetsägare och bostadsrättsföreningar är skyldiga att se till att snö och is inte rasar ned från tak och skadar personer eller egendom. Det innebär både att bevaka risken för ras och att ta bort den is och snö som kan rasa. Den fastighetsägare som inte sköter detta kan bli ansvarig både straffrättsligt och skadeståndsrättsligt.

Det är framförallt vid stora temperaturväxlingar, kalla dygn kombinerade med varma dygn, som snösmältningen och isbildningen ökar. Det blir tydligt vid stuprören där det snabbt bildas istappar. Faran för nedfallande istappar uppmärksammas ofta av förbipasserande på gatan. En betydligt större risk är den isbildning som skapas på sluttande tak. Om huset läcker mycket värme från taket bildas det dessutom vatten mellan plåt och is. Friktionen minskar då och risken för att isblock och snö ska falla ner är stor. I takt med att många vindar runt om i stan har omvandlats till lägenheter har detta problem blivit vanligare.

ab snotapp

– Istapparna faller oftast lodrätt från sitt fäste medan blocken hamnar ungefär där trottoarkanten slutar eller precis där gatan börjar, och bilar ofta står parkerade. Det innebär att varningen vid stupröret leder de gående ut mot trottoarkanten och därmed till riskzonen för de fallande snö- och isblocken, säger Anni Carpelan, utvecklingschef på Fastighetsägarna Stockholm.

Utöver att se till att istappar och snö och is som kan rasa från taket tas bort, har fastighetsägaren också ansvar för att trottoaren spärras av och att varningsskyltar sätts upp. Avspärrningen får bara vara tillfällig, från det att faran är påtaglig till dess att den är åtgärdad. Sen måste avspärrningen bort. Det räcker alltså inte med att ställa ut en bock på trottoaren och sedan låta den stå där resten av vintern.

Allmänheten kan också hjälpa till att förhindra snö- och isras. Via Istappstelefonen kan alla som ser en istapp på en fastighet varna för istappar. Genom att ringa det kostnadsfria numret, 020-47 82 77, och rapportera in vilken adress som istappen sitter på, får fastighetsägaren ett meddelande och kan vidta åtgärder.

Redaktionen