Nyheter

Sh bygg jobbar för jämställda löner

Sh bygg arbetar vidare med jämställdhetsfrågan och har inlett arbetet med att kartlägga lönerna. Nya regler i diskrimineringslagen kräver bland annat att en årlig lönekartläggning ska ske samt att samtliga diskrimineringsgrunder omfattas vid aktiva åtgärder för en mer jämställd arbetsplats.

De nya reglerna infördes den 1 januari 2017 och innebär i huvudsak en utvidgning jämfört med tidigare. Det finns sju diskrimineringsgrunder; kön, könsidentitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder. Samtliga grunder ska nu inkluderas i arbetsgivares och utbildningsanordnares förebyggande och främjande arbete för en mer jämställd arbetsplats.

Mer konkret betyder det till exempel att arbetsvillkor-, miljö och rutiner ska analyseras ur fler aspekter än tidigare. Likaså ska alla arbetsgivare göra årliga lönekartläggningar med syftet att både upptäcka, åtgärda och förhindra löneskillnader som saknar grund mellan kvinnor och män. Har en arbetsgivare fler än tio anställda ska arbetet dessutom dokumenteras med en kartläggning.

– Den gamla lagen var lite otydlig. Alla vet att diskriminering är fel, men hur åtgärdar man det egentligen? Den nya lagen ställer tydligare krav gentemot arbetsgivaren hur man konkret ska hantera den, säger Patrik Bergman, personalsamordnare på Sh bygg.

a shbygg jamstallt

För att kunna granska lönerna har Sh satt ihop en arbetsgrupp som består av vd Lasse Svensson, personalchef Annika Andersson, personalsamordnare Viveka Windahl samt arbetstagarrepresentanterna Patrik Bergman och Jens Malm. När det gäller lönegranskningen på Sh har man valt att titta på tjänstemännens löner. Sättet lönen sätts på skiljer sig nämligen åt mellan tjänstemän och yrkesarbetare.

– Byggbranschen är lite speciell. Beträffande yrkesarbetare förhandlas en timlön fram för alla oavsett kön. För tjänstemän blir lönen individuell och det är där skillnaderna mellan könen kommer fram. Det är något vi måste få bukt med, förklarar Patrik.

Arbetsgruppen har hunnit träffas en gång för att gå igenom hur arbetet praktiskt ska gå till, lönefrågor omfattas ju av sekretess. Exempelvis måste företagets olika tjänster delas in i grupper utifrån vilka arbetsuppgifter medarbetarna har. Dessa kodas sedan om så att resultatet som senare ska utläsas kan delges till alla.

– Vi kommer att sammanställa varje individ och undersöka vilken årslön personen har samt också vilka förmåner. Dit kan till exempel tjänstebil eller extra pensionsavsättning räknas, kort sagt allt som är värt pengar. På så sätt kan vi se om någon det föreligger skillnader som inte är försvarbara. Det är ett viktigt arbete och den nya lagen gör att vi enklare kan ta tag i det, avslutar Patrik.

På bilden:
Personalsamordnarna Patrik Bergman och Viveka Windahl tycker att det är positivt med de skärpta kraven i diskrimineringslagen.

Redaktionen