Nyheter

Politiskt ordbråk om Slussen

På onsdagen presenterade Stockholms stad oväntat en nyhet om gestaltningen av Slussen med tillhörande byggnad på Södermalms torg. Nu följer omedelbar kritik mot förslaget.
Det här skriver Teresa Ahola på Fastighetsnytt.

Liberalerna uttrycker sitt missnöje och förvånas över att förändringarna kring planen inte har förankrats hos majoriteten. Björn Ljung, partiets gruppledare i stadsbyggnadsnämnden, säger att han aldrig varit med om något liknande som politiker.

– Varför i halva fridens namn gör man ens det? Jag förstår inte och blir chockad helt enkelt, säger han till Fastighetsnytt.

Det mest överraskande är att Stockholms stad enligt honom utan någon som helst förvarning plötsligt slopar flera viktiga punkter i detaljplanen.

– Det är ett sorts maktspråk där man säger att nu tar vi fram det här och sedan får folk tycka vad de vill.

a slu
Att diskutera huset i markanvisningen är självklart, enligt honom.

– Det har jag ingen uppfattning om. Huset ser ganska trevligt ut. Men att plötsligt placera en marknad vid hotellet där det tidigare låg en parkliknande lösning och värst av allt tar bort trappan förstår jag inte, säger han till Fastighetsnytt.

Han förklarar att tanken med trapporna var att platsen skulle vara tillgänglig för alla som vill njuta av ljuset i norrläge och att ha en samlingsplats för att titta på slussande båtar.

– Det har nu ersatts med konstiga klipphyllor med tak in i berget som består av gallerior, säger han till Fastighetsnytt.

Det stämmer inte att trappan var för ”monumental” (kritik som framförts) eller vetter ifrån solen, enligt Ljung, som även tvivlar på arkitekt Spencer de Geers löfte om att de triangulära husen är byggda på ett sätt som släpper in ljuset året om.

Han hävdar att hela Slussen ligger i norrläge, det är bara att titta på kompassen så skulle vem som helst se det. Trappan var gjord för att ta tillvara på allt ljus, utan en massa skymmande grejer i vägen.

Även gestaltningen från Gamla stan blir helt annorlunda, enligt Ljung. Den ursprungliga planen var att ta upp höjdskillnaden med hjälp av de ljusa trapporna.

– Det finns även en rulltrappa inritad i detaljplanen, som ska gå dygnet runt, direkt från Stadsgården upp till Södermalmstorg. Den är borta. Nu ska man ta sig igenom en gallerialiknande modell, genom otrygga vråer och miljöer, vilket kan jämföras med det öppna förslaget som fanns innan, säger han till Fastighetsnytt.

”Inte hugget i sten”
Roger Mogert (S), Stockholms stadsbyggnadsborgarråd, välkomnar den politiska debatten.

– Det är inte hugget i sten, vi ska jobba med detaljer och diskutera exakta utformningar. Det är därför vi vill visa upp förslaget för att kunna ha en dialog både inom politiken och med medborgarna om platsen. Vi vet att många bryr sig om den här platsen av väldigt goda skäl, säger han till Fastighetsnytt.

Han tycker att höjdskillnaderna har hanterats på ett bra sätt.

– Stockholm har dragits med problemet i åtminstone 150 år, att hantera branten mot Södermalm. Samtidigt tar det ett tag att processa det nya greppet, men jag tycker att det känns rätt tänkt, säger han till Fastighetsnytt.

Exploateringsnämndens ordförande Jan Valeskog (S) ser även han stora möjligheter med det nya förslaget.

– Det här blir ingen klassisk galleria som en del är rädda för. Lösningen för den här svåra platsen har gjorts på ett väldigt spännande sätt och blir en naturlig mötesplats där man faktiskt vill stanna för kulturträffar, restaurangbesök och andra evenemang som ska finnas i stor omfattning, säger han till Fastighetsnytt och fortsätter:

– Jag inser samtidigt att det finns saker att utveckla också. Vi vill ha en öppen process och få in synpunkter. Det är hela poängen med pressträffar, seminarier och den allmänna debatten kring den här platsen, säger han till Fastighetsnytt.

Men Björn Ljung (L) påpekar att det inte är exploateringsnämndens jobb.

– Det är en jättekonstig historia. De har inget med det att göra, de är en nämnd som ska sälja, förvalta och köpa Stockholm stads mark. De har ingenting med stadsplaneringen och utseendet att göra. Det är stadsbyggnadsnämndens och stadsplanerarnas sak, säger han till Fastighetsnytt.

Markanvisningen ska i stället rätta sig efter detaljplanen, menar Ljung.

– Mitt budskap är att de trekantiga husen kan diskuteras, men i övrigt har vi faktiskt kommit fram till hur det ska se ut, hur mycket grönt vi vill ha och sådana saker. Vi står fast vid detaljplanen. Själv röstar jag i stadsbyggnadsnämnden och Liberalerna kommer att rösta i kommunstyrelse och kommunfullmäktige om det här kommer upp, säger han till Fastighetsnytt.

Men först och främst kommer ärendet att landa hos exploateringsnämnden den 21 september.

– Vi har inte ens sett ärendet där, men kommer att ta ställning till exploateringsärendet som sådant. Vi ska inte ta ställning till något stadsplanärende där, vilket det här har blivit. Nu är det upp till Socialdemokraterna att tala om vad de tänker göra med något som inte andra står bakom, säger han till Teresa Ahola på Fastighetsnytt.

Redaktionen