Med ny bowling och restaurang blir Ystad Arena komplett. Direkt efter invigningen i november hade O´Learys, som skall driva restaurang och bowlingverksamheten, fullt med bokningar december ut då många företag passar på att kombinera julbord med aktivitet.

För Ystad kommun innebär det att Ystad Arena blir komplett med olika aktivitetserbjudanden.

– Ystad har tidigare haft en klassisk bowlinghall från 1970-talet på samma adress, men som stängdes och revs i samband med att vi satt igång arena bygget. Bowling och restaurang blir ett bra komplement till resten av anläggningen, säger Ann-Sofi Eriksson, projektledare Ystad Kommun.

Anläggningen ligger på plan två i det nya badhuset, som stod klart i september 2014, och nu är i full gång med simundervisning, motionssim och tränings sim. Lokalen där O´Learys restaurang och bowlingbanan med 12 banor är ca 1200 kvm. NCC som haft totalentreprenaden, har byggt hela bowlinganläggningen tillsammans med Bowltech Sweden, som är distributör i Skandinavien för en av världens största bowlingsleverantörer.

Byggd på gummi

– Projektet kontaktade oss för tre år sedan i samband med att den gamla bowlinghallen skulle läggas ner. Med tanke på att simanläggningen ligger under bowlinghallen med allt vad det medför, har NCC gjort ett fantastiskt jobb där hela bowlinghallen är uppbyggd på gummi som gör att man inte känner av varken ljud eller vibrationer, säger Niklas Linderholm försäljningschef på Bowltech Sweden.

Ystad kommun har dessutom inte investerat i vilken bowlinganläggning som helst. Denna har en av världens modernaste scoring-system. Inte nog med att maskinen räknar resultatet, den tar även bilder som deltagarna kan lägga upp på Facebook och chatta med de andra spelarna i på andra banor i bowlinghallen. Deltagarna kan också spela andra spel och inte bara serier. Spelarna kan bygga upp gubbar och monsters i Monster Factory. Man kan välja spel och färger.

– Det är som typ en Michelingubbe som slår fem slag och på dessa slag bygger man en gubbe som man sedan får utskriven. Det finns inte så många ställen i landet där detta finns. Det blir en helt ny upplevelse för spelarna, förklarar Niklas Linderholm.

Nöjesbowling

Ystad satsar inte bara på nöjesbowling. De har även investerat i en maskin som tvättar och oljar banan så att varje bana är redo för nya spel samtidigt som banan kan göras lättare eller svårare att spela på. Detta har personalen tidigare på traditionella bowlingbanor fått tvätta och olja för hand.

– Man kan göra oljeprofiler som passar för tävlingar och mästerskap. Maskinen hoppar automatiskt upp på ansatsen till nästa bana när den oljat klart en bana. Det sparar både tid och arbetskraft, tillägger Niklas Linderholm.

Innan O´Learys ens öppnade restaurang den 24 oktober i år hade de ca 2000 bokningar. Totalt kostar anläggningen ca 17,3 miljoner kr.. Ett tiotal personer är nu anställda för att sköta restaurang och bowlinghallen. Ytterligare kan bli på tal om utvecklingen fortsätter lika positivt som den har börjat. Öppettiderna är klockan 11.30 till 23 och fre-lör ända till 01, tiderna kan komma att ändras.


Fakta:

Nybyggnad bowlinghall i Ystad

Byggperiod: maj – oktober 2016

Byggherre: Ystad Kommun

Totalentreprenör: NCC Construction Sverige Region Syd

Arkitekt: SWECO Architects AB


Kim Hall