HSB Brf Solgläntan på Södra Haga i Sundsvall består av 35 bostadsrätter i storlekarna 3-5 rum och kök.
Lägenheterna blir attraktiva och bekväma med fin utsikt över stad och vatten.

Bostadsrätterna är fördelade på fyra huskroppar och ligger på Södra Haga i Sundsvall. Lägenheterna finns i storlekarna 67 – 130,5 kvm och inflyttning är planerad till tredje kvartalet 2017.
Solgläntan är en del av stadens vision om ett attraktivt bostadsområde vid norra kajen med utsikt över staden och vattnet. Här kommer bostadsrättsinnehavarna dessutom att bo på historisk mark, granne med både den historiska träbyggnaden Heffners herrgård från 1800-talet och Skandias kontor.

Bekvämt avstånd
Sundsvalls stadskärna med hela sitt utbud ligger inom bekvämt avstånd, bara en kort cykeltur eller promenad bort. Det blir hiss till varje våningsplan och man parkerar bekvämt bilen i garaget under husen. Här finns också cykelförvaring och förrådsutrymmen. Det kommer också att finnas ett kombinerat styrelserum och övernattningsrum.

– Solgläntan är ett relativt litet projekt som ligger fantastiskt bra till i en södersluttning på norra sidan av Sundsvallsfjärden. Det handlar om fyra huskroppar med gemensamt garage under. Jag tycker att det blir ganska småskaligt och att det blir väldigt trevliga lägenheter. Vi har försökt att hålla hög kvalitet på val på inredning och materialval både interiört och exteriört. Till exempel har vi valt tegelfasad i stället för putsad fasad. Vi tror att det över tid är bra för föreningen, inte minst underhållsmässigt, säger Anders Wallner, vice vd för HSB Södra Norrland och ansvarig för nyproduktion.

Miljöbyggnad Silver
– Vi bygger i Miljöbyggnad Silver, vilket borgar både för låg energiförbrukning, långsiktigt hållbara materialval, låga emissioner och ger en bra boendemiljö.

Alla lägenheter har stora inglasade balkonger, några har terrass. Tanken är att alla lägenheter ska ha en utblick mot vattnet i något av rummen.

Huskropparna håller en hög standard med platsbyggd stomme och platsbyggda ytterväggar i tegel, som är murade på plats.

– Betongstommen är helt rest på den lägre delen av husen och murningsarbeten pågår. När de sista delarna av stommen har rests på den högre delen av husen inleds stomkompletteringen.

– Den stora utmaningen i projektet har varit schaktningen eftersom det ligger i en slänt med ovanförliggande radhus. Vår totalentreprenör har skött detta galant tycker vi.

Stort intresse
Intresset för lägenheterna i Solgläntan var stort och de såldes snabbt slut.

– Det blev en succé. Det fina läget och den småskaliga produkten med hög kvalitet har varit avgörande. Det blir enkelt att bo här, varje lägenhet har en garageplats. Du kör bara in i garage och tar hissen upp till din lägenhet. Dessutom är det väldigt nära Sundsvalls city, avslutar Anders Wallner.


Fakta: Brf Solgläntan

Vad: Nybyggnad av 35 bostadsrättslägenheter på Södra Haga i Sundsvall

Byggherre: HSB Brf Solgläntan i Sundsvall

Byggherreombud: HSB Södra Norrland ek för

Total-, byggnads-, mark-, och stomentreprenör: NCC Sverige AB
Arkitekt: FE Arkitekter
Byggstart: mars 2016

Färdigt: kvartal 3 2017


Björn Asplind