Nyheter

Åtgärder för Järvafältet kan ge samhällsvinster på 80 miljarder kronor

Klyftorna på bostadsmarknaden ökar med stora kostnader för samhället som följd. Rätt åtgärder i utsatta områden ger stora samhällsvinster, både socialt och ekonomiskt. Nationalekonomen Stefan Fölster tar området kring Järvafältet som exempel i sin nya rapport ”Möjligheternas stad” där rätt åtgärder kan ge samhällsvinster på 80 miljarder kronor eller mer.

Rapporten ”Möjligheternas Stad” är beställd av Riksbyggen, Hyresgästföreningen och ByggVesta. I rapporten presenterar Stefan Fölster tio punkter hur områden som kännetecknas av utanförskap och segregation kan utvecklas genom stadsutveckling för innanförskap.

– Analysen, som baseras på robust internationell forskning, visar på de stora värden som skapas genom rätts sorts insatser. Till exempel genom att skapa fler arbetsplatser, bilda ett gemensamt utvecklingsbolag för få fram fler bostäder med olika upplåtelseformer och satsa på att bygga ihop stadsdelarna fast de tillhör olika kommuner, säger Stefan Fölster.

ab rbbild
Runt Järvafältet finns fem kommuner som angränsar mot varandra och i dessa finns stadsdelar som präglas av utanförskap.

Riksbyggen, Byggvesta och Hyresgästföreningen såg ett värde i att låta en av Sveriges mest framstående forskare försöka identifiera utgångspunkter för att kunna arbeta med det som författaren själv kallar för Innanförskapsstaden med Järva det konkreta exemplet. Det behövs forskning i frågorna som kan påverka stadsdelar i positiv riktning.

Baserat på forskningslitteratur och med internationella utblickar som exempel har författare Stefan Fölster arbetat med att beskriva frågor som rör stadsutveckling ur ett nationalekonomiskt perspektiv. Genom att beskriva samhällskonsekvenserna av att inte satsa i så kallade utanförskapsområden, sätter han fingret på komplexiteten i frågorna.

Redaktionen