För fem år sedan instiftades Isabellestipendiet av inredaren tillika programledaren Isabelle McAllister. Isabellestipendiet är Sveriges första hantverkarstipendium för kvinnor. Idag, under Hem, Villa & Bostadsrättsmässan, tilldelades plattsättaren Julia Schaffer Flemk stipendiet på 20 000 kronor.

Det var en enig jury som tog beslutet om att Julia Schaffer Flemk från Stockholm skulle bli årets stipendiat. Enligt ordförande Isabelle McAllister valdes Julia tack vare hennes hantverksskicklighet och viktiga jämställdhetsarbete inom branschen.

– Vi kan prata om jämställdhet till förbannelse men det gäller ju att faktiskt göra aktiva val. Därför tycker jag att Julia är en riktig förebild eftersom hon genom sitt eget företag ser till att lyfta fram andra kvinnor i byggbranschen, säger Isabelle McAllister i ett pressmeddelande från Rättviseförmedlingen.

Motiveringen löd:

”Med sitt mod, djävlar anamma och sin aldrig sinande energi är 2015 års Isabellestipendiat en lysande förebild som påverkar byggbranschen till det bättre. Hon visar med sitt företag Julias Plattsättning & Bygg prov på högklassig hantverksskicklighet, ansvarsfull rekrytering, medvetet nätverksbyggande och är på det sättet en inspiration för kvinnor som vill bli eller redan är aktiva hantverkare. Det är en ära att tilldela Julia Schaffer Flemk historiens femte Isabellestipendium.”

Julia Schaffer Flemk driver sedan 2014 Julias plattsättning & bygg där majoriteten av de anställda är kvinnor. För henne var stipendiet ett bevis på att det arbete hon gör är önskvärt och uppmärksammas i samhället.

– Äran som kommer med utmärkelsen ger mig styrka att kämpa vidare när mitt förändringsarbete vissa dagar känns tungt. Det ger mig ett bevis på att mitt arbete faktiskt uppmärksammas, är önskvärt och gör en skillnad i samhället. Om jag lyckas få upp intresset för bygg-yrkena hos ett antal kvinnor och tjejer, så vet jag att deras inträdande i byggbranschen på automatik kommer att förbättra den osunda yrkeskulturen. Alla vinner på det, säger Julia i ett pressmeddelande från Rättviseförmedlingen.


Om Isabellestipendiet: Isabellestipendiet instiftades 2011 av Isabelle McAllister. Stipendiet riktar sig till kvinnor inom byggbranschen och syftar till att uppmuntra fler kvinnor att utbilda sig till hantverkare och lyfta de som redan är yrkesverksamma. Isabellestipendiet finansieras med hjälp av Beckers och andra aktörer inom näringslivet och delas ut i samarbete med Rättviseförmedlingen.


Redaktionen